A- A+
Συνδεμεμένες online με όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς οι εφορίες
Συνδεδεμένες απ' ευθείας με τα αρχεία των τραπεζών προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις των καταθέσεων, στις περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης, θα είναι οι εφορίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ελεγχος εμβασμάτων

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό (έτη 2009 – 2011) είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου ελέγχου.

Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους.

Η τελευταία φάση, ενεργοποίησης των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου, θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.

Η λίστα Λαγκάρντ

Σε σχέση με την λίστα Λαγκάρντ, το υπουργείο σημειώνει ότι περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις. Το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων.

Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο έλεγχος συνεχίζεται με ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίοι καλούνται για διευκρινήσεις στο ΣΔΟΕ.