A- A+
Η Citi επιμένει: Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2014
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη και θα επιστρέψει στη δραχμή το 2014 διατυπώνει η Citi σε νέα της έκθεση, παραμένοντας απαισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας τοποθετούν την έξοδο από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2014, καθώς η προηγούμενη πρόβλεψή τους για επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα στις αρχές του 2013 δεν βγήκε.

Το σκεπτικό της Citi είναι το εξής: Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται και η συνεπαγόμενη ύφεση θα οδηγήσει σε πτώση τις κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ την επόμενη χρονιά, ωστόσο η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου του 2014 είναι μια τεχνική υπόθεση για να επιτρέψει την κατασκευή των οικονομικών μεγεθών και όχι μια πρόβλεψη» υπογραμίζει η τράπεζα στην ίδια ανάλυση.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι παρά την αναδιάρθρωσή του δεν είναι βιώσιμο, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μία νέα γενναία διαγραφή του για να διαμορφωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αιτία αναζωπύρωσης η Κύπρος

Σε σχέση με την κρίση στην κυπριακή οικονομία, η Citi θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμμετοχή των καταθετών ή ομολογιούχων στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, το κλίμα στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα η ύφεση στις χώρες της περιφέρειας να ενταθεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, το 2013 το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 6,3% στην Ελλάδα, κατά 3,7% στην Πορτογαλία, κατά 2,2% στην Ισπανία και κατά 1,6% στην Ιταλία.