A- A+
Πόσο κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες από ένα «κούρεμα» (upd)
Αγωνία που μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει οδηγήσει σε σημαντικές διαρροές, επικρατεί στις τάξεις των αποταμιευτών που διατηρούν χρήματα σε κυπριακές τράπεζες, μετά τα σενάρια περί κουρέματος των καταθέσεων.

Το θέμα ξεκίνησε να συζητείται δημοσίως μετά από δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο πριν από μερικές ημέρες. για επικείμενο «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που επιβεβαίωσαν ότι η πρόταση για συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την Πέμπτη ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με στόχο να καθησυχάσει τους κύπριους καταθέτες διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απωλειών για τους αποταμιευτές.

Στη Σύνοδο το θέμα

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι δημοσίευμα του Reuters, περί σχεδίου συμμετοχής των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο θα περιλάμβανε το «πάγωμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, με το ποσό να διατηρείται σε ένα συνοδευτικό λογαριασμό και να χρησιμοποιείται είτε για να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών είτε ως ενέχυρο για δάνεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανία, η Φινλανδία και κάποια άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης πιέζουν ώστε οι καταθέτες και άλλοι επενδυτές στην Κύπρο να αναλάβουν μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας, για να μην το επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι φορολογούμενοι, αλλά και λόγω υποψιών ότι πλούσιοι Ρώσοι και άλλοι χρησιμοποιούν τη νήσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το πακέτο για την Κύπρο στη Σύνοδό τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν να ληφθεί απόφαση έως το τέλος Μαρτίου.

Δεν κινδυνεύουν Έλληνες και Κύπριοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που συζητείται δεν αφορά το «κούρεμα» των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων από την ΕΕ, αλλά κεφάλαια που διατηρούν στις κυπριακές τράπεζες καταθέτες τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα απώλειας κεφαλαίων για Έλληνες και Κύπριους καταθέτες.

Οι υπόλοιποι, εκτός ΕΕ αποταμιευτές, εφόσον προωθηθεί μία τέτοια λύση, θα υποστούν απώλειες για το ύψος των καταθέσεων πάνω από το όριο ασφαλείας των 100.000 ευρώ.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο η ΕΚΤ να δεχθεί το οποιοδήποτε «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ για να γλυτώσει μερικά δισ. ευρώ για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Άλλωστε, οι επενδυτές έχουν ήδη λάβει από την ΕΕ τη διαβεβαίωση πως η περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι ιδιώτες ομολογιούχοι επωμίστηκαν ζημίες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ήταν μοναδική.

Διάψευση Αναστασιάδη

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κούρεμα στο κυπριακό χρέος ή στις καταθέσεις των τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως θα εργαστεί για την γρήγορη ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.

«Αναζητούμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας και στο πλαίσιο αυτό θα διαπραγματευτούμε για την ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας το γρηγορότερο δυνατό» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Πάντως, η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει προκαλέσει κύμα επιστροφής καταθέσεων από την Κύπρο προς την Ελλάδα, αντιστρέφοντας την κίνηση των προηγούμενων τριών ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων ελληνικές καταθέσεις φυγαδεύονταν στην Μεγαλόνησο.

Τον Ιανουάριο οι καταθέσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 1,2 δισ. ευρώ στα 68,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του stockwatch, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η κατά 84% κρατική Λαϊκή Τράπεζα, που απώλεσε 2,8 δισ. ευρώ σε δώδεκα μήνες ή μερίδιο 3,74%.

Στην Τράπεζα Κύπρου οι απώλειες ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (-1,03%). Καταθέσεις 725,8 εκατ. ευρώ κέρδισε ο Συνεργατισμός ή μερίδιο 1,43% προσφέροντας, ως επί το πλείστον, υψηλότερα επιτόκια από τις περισσότερες εμπορικές τράπεζες.

Αύξηση 119,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν και οι καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας. Μεγάλο μερίδιο 0,91% κέρδισε η Eurobank φθάνοντας το 4,38% από 3,47% τον Ιανουάριο του 2012.

Άνοδο 1,33% ή €765,5 εκ. παρουσίασε το μερίδιο των ξένων τραπεζών με το μερίδιο αγοράς τους να διαμορφώνεται στο 13,38%.