A- A+
Wall Street Journal: Οι επενδυτές ξαναεπιστρέφουν στην Ελλάδα
Ξένα επενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς φθίνουν οι ανησυχίες για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμα η Wall Street Journal, στο οποίο αποτυπώνει τη βελτίωση του κλίματος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΈ-ΜΠΕ), η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι εν μέσω αυξημένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνων εκ μέρους των επενδυτών, τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού -από ακίνητα έως μετοχές εταιρειών ενέργειας- γίνονται ολοένα πιο ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές.

«Μια ανανεωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την κυβέρνησή της υποδηλώνει ότι η Ελλάδα ίσως εξέρχεται από το καθοδικό σπιράλ», σημειώνει η εφημερίδα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εισέρευσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ξένα κεφάλαια ύψους 109 εκατ. ευρώ, ενώ η ροή κεφαλαίων συνεχίστηκε με 27,6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Πιστεύουν στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να εκτιναχθεί κατά 33,4% το 2012 και κατά 10,51% εφέτος, σύμφωνα με τη WSJ. Τη βελτίωση του κλίματος επιβεβαιώνει και η συνεχιζόμενη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντάιτζ, πρόεδρο της VR Capital Group, οι επενδυτές πιστεύουν «περισσότερο από ποτέ» στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές, χάρη σε μια ανανεωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνεργασίας.

«Ήμασταν επενδυτές στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως πηγή επενδυτικών ευκαιριών», επισημαίνει ο επικεφαλής του hedge fund.

Η Wall Street Journal προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν υπάρξουν νέες κοινωνικές ή πολιτικές εντάσεις που θα εκτροχίαζαν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ, όπως αναφέρει, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία.