A- A+
Αυθημερόν απόδοση ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και κληρώσεις για τους καταναλωτές με τις αποδείξεις
Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ΦΠΑ θα εισπράττεται αυθημερόν, ενώ οι καταναλωτές θα συμμετέχουν σε κληρώσεις με τις αποδείξεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών θα συνδέσει όλες τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis.

Επιπλέον, ο ΦΠΑ θα αποδίδεται καθημερινά από τις επιχειρήσεις ως εξής:

  • Όταν μια συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα κρατά το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο.
  • Στην περίπτωση των μετρητών προβλέπεται άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά την κάθε απόδειξη

Όταν αργότερα θα υποβάλλει ο επιτηδευματίας ηλεκτρονικά περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών - πωλήσεων).

Κληρώσεις και SMS

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετάει κίνητρα για τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις.

Ένα από αυτά είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα (SMS) από κινητό σε μια βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και να πραγματοποιείται στη συνέχεια ηλεκτρονική κλήρωση.

Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.