A- A+
ΓΓΠΣ: Συχνές ερωτήσεις για την ειδική εφαρμογή δήλωσης εμβασμάτων εξωτερικού
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που προέκυψαν από τη χρήση της εφαρμογής δήλωσης των εμβασμάτων εξωτερικού.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί σιωπηρή παράταση έως και το τέλος Φεβρουαρίου στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους φορολογουμένους, για να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Αναλυτικότερα, οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους, σε σχέση με τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής που λειτουργεί μέσα από το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), είναι οι εξής:

1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΤΟΥΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε έτος αφετηρίας για τη συμπλήρωση της κατάστασης προσδιορισμού κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε επιλογή έτους διότι θέλετε να ληφθούν υπόψη όλες οι φορολογικές δηλώσεις από το οικονομικό έτος 2000 (και προγενέστερα έτη) έως και το οικονομικό έτος 2012 δεν επιλέγετε έτος αφετηρίας.

2. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Η εκτέλεση της εντολής προϋποθέτει τη συμπλήρωση ποσού στα εμβάσματα.

3. ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ

Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνετε ως ποσό στα εμβάσματα το ποσό 0,10 € στα αντίστοιχα οικονομικά έτη που έχουν πραγματοποιηθεί και αφού κάνετε ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ συμπληρώνετε τα πεδία ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ με το συνολικό ποσό των εμβασμάτων, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΜΒΑΣΜΑ με το ποσό εμβάσματος μειωμένο κατά το ποσό 0,10 € ενώ στο πεδίο ΑΛΛΟ με το ποσό 0,10 € που έχει δηλωθεί στη κατάσταση προσδιορισμού διαθέσιμων κεφαλαίων ( βλ. σχετικά παραδείγματα).

4. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ Ή ΤΡΙΤΟΥΣ

Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνετε ως ποσό στα εμβάσματα το ποσό 0,10 € στα αντίστοιχα οικονομικά έτη που έχουν πραγματοποιηθεί και αφού κάνετε ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ συμπληρώνετε τα πεδία ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ με το συνολικό ποσό των εμβασμάτων, το πεδίο ΑΛΛΟ με το ποσό 0,10€, ενώ στα στοιχεία των συνδ/κων, δικ/χων κλπ συμπληρώνετε ο ΑΦΜ και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε συνδ/χου μειωμένο κατά 0,10€ ποσό που έχει δηλωθεί στην κατάσταση προσδιορισμού.

Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση το ποσό του πεδίου ΑΛΛΟ και ΣΥΝΔ/ΧΩΝ θα πρέπει αθροιστικά να συμφωνούν με το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ.

5. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΡΧΙΚΗΣ Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Υ.

Οι εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων από τις Δ.Ο.Υ. δεν ενημερώνουν το σύστημα του TAXIS αυτόματα.

Συγκεκριμένα οι εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα ενημερώνουν το σύστημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο φορολογούμενος μετά την εκκαθάριση της αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης και την ενημέρωση του συστήματος, θα πρέπει να επιλέξει ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ-ΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ενεργό, πρώτα το πεδίο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ, αφού προηγηθεί η συμπλήρωση ποσού στα εμβάσματα και στη συνέχεια ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ- ΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Έτσι μόνο θα ενημερωθεί η εφαρμογή με τη νέα εκκαθάριση της Δ.Ο.Υ.

6. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΑ ΣΥΖΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εφόσον ο φορολογούμενος θέλει να επικαλεστεί εισοδήματα του αποβιώσαντα συζύγου, για τα έτη που έχουν υποβληθεί κοινές δηλώσεις*, δηλώνει αθροιστικά τα εισοδήματα και τα τεκμήρια του αποβιώσαντα μαζί με τα ατομικά της στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία της εφαρμογής.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα αναφερθεί μέσα στον πίνακα ανάλωσης ο ΑΦΜ και το Ονοματεπώνυμο του θανόντος παρά μόνο στις σημειώσεις του φορολογούμενου.

Σκόπιμο επίσης είναι στις σημειώσεις φορολογούμενου να αναφέρονται και τα οικονομικά έτη που επικαλείται.

*με την προϋπόθεση ότι δεν είχε διακοπεί η σχέση του γάμου πριν το θάνατο.