A- A+
S&P: Μειωμένες οι πιθανότητες ενός GRexit - Δε συνιστά χρεοκοπία το κούρεμα του επίσημου τομέα
Απομακρύνθηκε σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor΄s το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής κάποιας χώρας της ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα.

Σε ανάλυση της εταιρείας, οι οικονομολόγοι της τονίζουν ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη λόγω άτακτης χρεοκοπίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η προοπτική επιστροφής κάποιων εκ των μελών της ζώνης του ευρώ στο εθνικό τους νόμισμα είναι σήμερα πιο αδύναμη.

«Η προοπτική μιας τρίτης πτώχευσης της Ελλάδας (B-/Stable/B) δεν είναι επικείμενη» αναφέρει ο οίκος.

Το OSI δεν είναι πτώχευση

Σε σχέση με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, χαρακτηρίζει βαρύ το λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος ξεπερνά το 160%.

«Εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνη θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση» εκτιμά η Standard & Poor΄s.

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι αυτός ο ανασχεδιασμός του χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα, «κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία της Standard & Poor΄s».

Αυτό σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση η βαθμολογία της χώρας δεν θα υποβαθμιστεί.