A- A+
Κάλεσμα τραπεζών σε καταθέτες που «γλύτωσαν» την αύξηση του φόρου στο 15%
Τους καταθέτες που πρόλαβαν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους μεταξύ 2/1 και 14/1, έχοντας προηγουμένως εισπράξει τόκους που φορολογήθηκαν με 10% αντί 15% καλεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Οι συγκεκριμένοι καταθέτες, εισέπραξαν μέσα στο α΄ 15νθήμερο του 2013 τους τόκους που δικαιούνταν, οι οποίοι φορολογήθηκαν με 10%, καθώς ο νέος συντελεστής 15% εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1/1 στις 15/1, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή.

Η διαφορά του 5%, εφόσον οι καταθέτες διατηρούν χρήματα στην ίδια τράπεζα που τους απέδωσε τους τόκους, παρακρατούνται εκ των υστέρων από έναν οποιοδήποτε λογαριασμό τους, για να αποδοθούν στο δημόσιο.

Εάν όμως ο αποταμιευτής δε διατηρεί πλέον καθόλου χρήματα στην ίδια τράπεζα που του κατέβαλε τους τόκους, είναι αδύνατη η είσπραξη του επιπλέον φόρου.

Κάλεσμα στους καταθέτες

Με τη νέα εγκύκλιο του ΠΟΛ. 1023/11-02-2013, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε οδηγίες για την είσπραξη του επιπλέον φόρου 5% από τις τράπεζες, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και την απόδοσή του στο Δημόσιο έως το τέλος Μαρτίου 2013.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος τον επιπλέον φόρο 5% με δήλωση στη ΔΟΥ του μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.

Για το σκοπό αυτό, η τράπεζά του υποχρεούται να του χορηγήσει σχετική βεβαίωση.

Με δελτίο τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) παρακαλούνται οι πελάτες των Τραπεζών, καταθέτες και επενδυτές, να επικοινωνήσουν με την Τράπεζά τους για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και την τακτοποίηση τυχόν σχετικών εκκρεμοτήτων τους ή τη λήψη της σχετικής βεβαίωσης.

Τι ισχύει στις προθεσμιακές

Το πρόβλημα δημιουργείται κατά κύριο λόγο στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Σε αυτούς ισχύουν τα εξής:

1) Όλοι οι τόκοι που καταβάλλονται από 1/1/2013 φορολογούνται με 15%, ανεξάρτητα από το πότε συνήφθη ή πότε λήγει η προθεσμιακή κατάθεση.

Πχ. μπορεί μία προθεσμιακή να ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου του 2012 και να έληξε στις 2 Ιανουαρίου 2013 και για μία ημέρα οι τόκοι να φορολογηθούν με 15% αντί για 10% που ίσχυε πέρυσι, επειδή καταβλήθηκαν στη λήξη του προϊόντος. δηλαδή μέσα στη φετινή χρονιά.

2) Στις προθεσμιακές που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια και λήγουν από το 2013 και ύστερα, το 15% αφορά μόνο τους τόκους που καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου και όχι αυτούς που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Πχ. αν κάποιος λάμβανε μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 τόκους σε μηνιαία βάση από προθεσμιακή που παραμένει ενεργή έως και σήμερα, δεν θα επιβαρυνθεί με τον επιπλέον 5% σήμερα. Το 15% θα ισχύσει μόνο για τους τόκους που θα καταβληθούν από εδώ και στο εξής.

3) Όσοι πρόλαβαν και εισέπραξαν τους τόκους της προθεσμιακής τους προκαταβολικά, μέσα στο 2012 είναι κερδισμένοι, καθώς φορολογούνται με τον παλαιό συντελεστή, ανεξαρτήτως του πότε λήγει το προϊόν τους.

Πχ. στο ακραίο παράδειγμα που κάποιος «έκλεισε» μία προθεσμιακή κατάθεση την τελευταία εργάσιμη του 2012 και εισέπραξε προκαταβολικά τους τόκους την ίδια ημέρα, θα φορολογηθεί με 10%, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά οι τόκοι θα «παραχθούν» το 2013.

Η επιβάρυνση

Ειδικά στους λογαριασμούς προθεσμίας όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα, προκύπτει ένα αξιοσήμειωτο επιπλέον κόστος για τον καταθέτη, που περιορίζει την καθαρή του απόδοση.

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, η επιβάρυνση δεν είναι και αμελητέα: