A- A+
ΥΠΟΙΚ: Στέλνει ραβασάκι σε οφειλέτες – Δήμευση μισθών – συντάξεων σε όσους δεν ανταποκριθούν
Ειδοποιητήρια σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια φορολογουμένους για την τακτοποίηση των οφειλών τους προς το δημόσιο θα αποστείλει μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να τις τακτοποιήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα κατάσχονται οι καταθέσεις τους.

Πρόκειται για μία κίνηση του υπουργείου Οικονομικών που ενδεχομένως να συνδυαστεί με την πρόταση που έχει συζητηθεί περί αύξησης των δόσεων αποπληρωμής έως και τις 100, ανάλογα με την δυνατότητα του κάθε φορολογουμένου.

Οι επιλογές των οφειλετών

Στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναγράφονται οι απαραίτητοι κωδικοί πληρωμής για την εφάπαξ εξόφληση ή την τμηματική αποπληρωμή.

Η διαδικασία είσπραξης θα περιλαμβάνει τρία βήματα:

1) Θα αποστέλλεται η πρώτη επιστολή με την οποία θα ζητείται από τον οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του εντός ενός 20ημέρου

2) Αν δεν το πράξει θα αποστέλλεται και δεύτερη επιστολή που θα τον προειδοποιεί για τις συνέπειες της μη εξόφλησης

3) Εάν και σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί θα κινούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες

Στις περιπτώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων θα δημεύεται έως και το 25% του μισθού ή της σύνταξης αντίστοιχα, με την προϋπόθεση αυτό που απομένει να μην πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ.