A- A+
Κομφούζιο από τους φόρους στα ακίνητα το 2013 – Πίνακας με τις επιβαρύνσεις ανά ύψος περιουσίας
Ως το «τέλειο κομφούζιο» στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα χαρακτηρίζει η Alpha Bank τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή φορολογίας το 2013 στην ακίνητη περιουσία. Οι επιβαρύνσεις που προβλέπονται.

Η κυβέρνηση κατάφερε πρόσφατα να λύσει το πρόβλημα της φορολογικής βάσης για τον ΦΑΠ του 2010 και έστειλε τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του στις αρχές του 2013, στην ίδια περίοδο στην οποία είναι σε εξέλιξη η πληρωμή του έκτακτο τέλους (ΕΕΤΗΔΕ) του 2012.

Επιπλέον, τεκμαίρεται ότι έχει επίσης προσδιοριστεί ικανοποιητικά και η φορολογική βάση (το περιουσιολόγιο) για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και ετοιμάζεται επίσης να στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα, προφανώς εντός του 2013 επίσης.

Τέλος, ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ μετά το 2012 με τον νέο ΕΦΑΠ.

Μοιραίο το σχέδιο για τα ακίνητα

«Η φορολογική επιβάρυνση από τους φόρους περιουσίας το 2013, αν πράγματι επιχειρηθεί η εφαρμογή των όσων προαναφέρθηκαν, θα φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα» επισημαίνει η Alpha Bank σε ανάλυσή της.

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της, αν δεν δοθεί άμεσα κάποια ικανοποιητική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, η πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων θα ενταθεί, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

«Οποιαδήποτε αναπαραγωγή στον νέο ΕΦΑΠ των υψηλών συντελεστών του ΦΑΠ θα αποβεί μοιραία για την αγορά ακινήτων» υπογραμμίζει η Alpha Bank.

Ποια λύση προτείνει

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, τυχόν χρησιμοποίηση και στον νέο ΕΦΑΠ υπέρμετρα υψηλών και δημευτικών συντελεστών θα αποτρέψει με βεβαιότητα την όποια προοπτική αναζωπύρωσης των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα.

Επιπλέον, σημειώνει πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εφαρμογή του νέου ΕΦΑΠ θα είναι ουσιαστικά αδύνατη εάν δεν ανακάμψει η αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στην κατάργηση και, μη είσπραξη του ΦΑΠ 2011 και του ΦΑΠ 2012 (τα έσοδα από τους οποίους έχουν ήδη εισπραχθεί με τον ΕΕΤΗΔΕ) και η έγκαιρη θέσπιση του ΕΦΑΠ, με χαρακτηριστικά ΕΕΤΗΔΕ, εντός του 2013 – με τις κατάλληλες διορθώσεις στους συντελεστές ώστε να εξασφαλισθούν έσοδα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως (σε σχέση με έσοδα 2,2 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΕΤΗΔΕ σήμερα).

Αυτό θα απαιτήσει ελαφρά μεγαλύτερη μέση φορολογική επιβάρυνση απ’ αυτή που εφαρμόζεται σήμερα, επιτρέποντας έτσι και την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά που έχουν μικρότερα σπίτια σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.