A- A+
Αναβάλλονται οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα - Προς αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ
Αναβολή για το επόμενο διάστημα πήρε η οριστικοποίηση του νέου φόρου που θα επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εξερχόμενος το βράδυ της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Όπως είπε, η ψήφιση του νόμου μπορεί να γίνει έως και τον ερχόμενο Μάιο, μαζί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα.

Σε σχέση με τους συντελεστές και το ύψος του αφορολογήτου ορίου δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι στόχος είναι τα έσοδα να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2012, δηλαδή να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ.

Το αφορολόγητο

Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, η ακίνητη περιουσία θα αρχίζει να φορολογείται από τις 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται προοδευτικά, ξεκινώντας από το 1‰ για να φτάσουν στη μεγαλύτερη κλίμακα στο 2%.

Ο νέος ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το έκτακτο τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Ωστόσο, για να πιαστούν οι στόχοι των εσόδων θα φορολογούνται και τα οικόπεδα – αγροτεμάχια, εντός και εκτός σχεδίου, πέραν των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εντός και τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα φορολογούνται με διαφορετικό συντελεστή, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός των σχεδίων των πόλεων.