A- A+
Σταθερό στο 0,75% το επιτόκιο του ευρώ έως και τον Ιούλιο του 2014 (upd)
Αμετάβλητο στο 0,75% άφησε η η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο του ευρώ στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως και τον Ιούλιο του 2014, προς όφελος των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του επιτοκίου της στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, προς επιβεβαίωση των προβλέψεων 75 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η άνοδος του ευρώ θα πρέπει να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία πριν αλλάξει ρότα η ΕΚΤ, και δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ίδια δημοσκόπηση, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει τα επιτόκια τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2014.

Ποιοι ευνοούνται

Το γεγονός αυτό ευνοεί όσους αποπληρώνουν δάνεια τα επιτόκια των οποίων είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο του ευρώ ή με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Περισσότερο οφελημένοι είναι όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η μονομερής μεταβολή του περιθωρίου κέρδους (spread) της τράπεζας, με αποτέλεσμα εφόσον οι δανειολήπτης είναι συνεπής να απολαμβάνει πολύ χαμηλές δόσεις.

Από την άλλη, στα επιχειρηματικά δάνεια που χρίζουν ανανέωσης η τράπεζα είναι πιθανό να αναπροσαρμόσει τα spreads σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα την αύξηση του τελικού κόστους εξυπηρέτησής τους.