A- A+
Η Eurobank άνοιξε τις αγορές: Άντλησε ρευστότητα 7,5 δισ. ευρώ από ξένες τράπεζες
Στην άντληση ρευστότητας 7,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές προχώρησε η Eurobank. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση επανασύνδεσης της χώρας με τον ...έξω κόσμο.

H Eurobank, είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία μετά από μακρά περίοδο αποκλεισμού από τις αγορές, προχώρησε σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες ύψους 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών.

Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων κατά 2,8 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2012 και την αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού πέραν των ομολόγων EFSF (εταιρικά ομόλογα κ.ά.), επέτρεψαν τη μείωση σε σημαντικό βαθμό της έκθεσης της τράπεζας στο ευρωσύστημα, κατά 11 δισ. ευρώ, από το υψηλότερο σημείο του Ιουνίου 2012.

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις

Ο περιορισμός της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και η διασφάλιση ρευστότητας μέσω των αγορών αποτελούν κεντρικό στόχο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για ρευστότητα είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ασφαλής δείκτης για την φερεγγυότητα και τη αξιοπιστία του κάθε χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς του ευρω-συστήματος έφθανε συνολικά στο τέλος του 2012 τα 121 δισ. ευρώ (19,35 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 101,85 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA).

Κατά το προηγούμενο διάστημα, η Eurobank ήταν επίσης η μόνη ελληνική τράπεζα η οποία σε κανένα χρονικό σημείο δεν αποκόπηκε από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, διατηρώντας τις απαραίτητες προς τούτο κεφαλαιακές προϋποθέσεις.