A- A+
Αλλαγές στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι τράπεζες για να μην κρατικοποιηθούν
Αλλαγές στο τρόπο που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά επιζητούν οι τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, με στόχο να παραμείνουν ιδιωτικές.

Ως γνωστόν, για τη διατήρηση του management από τους ιδιώτες μετόχους απαιτείται η κάλυψη του 10% των αυξήσεων κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2013.

Ωστόσο, εάν δεν βελτιωθούν οι προοπτικές κερδοφορίας για τον κλάδο και δεν μειωθεί το κόστος παροχής της βοήθειας από το δημόσιο, το ρίσκο επένδυσης για την κάλυψη ακόμη και αυτού του μικρού ποσοστού, θεωρείται απαγορευτικό για τους μετόχους.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δύο είναι αυτή τη στιγμή τα μεγάλα «αγκάθια» της ανακεφαλαιοποίησης:

- Η αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών

Οι επενδυτές καλούνται, με βάση το ισχύον πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση που έχουν οι τράπεζες μετά το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, δεν υπάρχει μέτοχος που να βάλει χρήματα για να καλύψει ζημιές του παρελθόντος, γνωρίζοντας ότι θα χάσει εκ των προτέρων ένα μέρος των κεφαλαίων του.

- Ο κίνδυνος απομείωσης στο μέλλον

Ακόμη όμως και αν ξεπεραστεί το παραπάνω εμπόδιο, οι μέτοχοι που θα βάλουν χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου κινδυνεύουν με νέα απομείωση της περιουσίας τους εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να έχουν αρκετά έσοδα για να αποπληρώσουν το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταβάλλουν στο ΤΧΣ ετήσιο κουπόνι 7% για τα μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) που θα του διαθέσουν, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά μέσα στην ερχόμενη 5ετία.

Οι τόκοι αυτοί θα πληρώνονται αποκλειστικά από τα έσοδα της τράπεζας. Εάν αυτά δεν επαρκούν, τα ομόλογα θα μετατρέπονται σε μετοχές για να αποπληρωθεί το ΤΧΣ, μειώνοντας την αξία της περιουσίας τους.

Οι λύσεις που προτείνουν

Οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να υπάρξουν αλλαγές στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για τους ιδιώτες επενδυτές.

Συγκεκριμένα, προτείνουν η αρνητική καθαρή θέση να καλυφθεί σε πρώτη φάση από το ΤΧΣ και στη συνέχεια να γίνει αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Επίσης, θεωρούν ότι θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο των CoCos, ώστε η αποπληρωμή τους να γίνει πιο φθηνή.

Προς αύξηση οι Alpha – Πειραιώς

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να φτάσουμε στις αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

Την Πέμπτη οι γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισαν την έκδοση CoCos έως 2 δισ. ευρώ η κάθε μία, τα οποία θα διατεθούν στο ΤΧΣ.

Επίσης, δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τους μετόχους στις διοικήσεις για να προετοιμάσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι Εθνική – Eurobank αναμένεται να υλοποιήσουν την αύξηση κεφαλαίου μετά τη νομική τους συγχώνευση, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.