A- A+
Θα κατάσχονται δεσμευμένες καταθέσεις υπόπτων για υποθέσεις απάτης σε βάρος του Δημοσίου
Δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι «παγωμένοι» τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλεκομένων σε μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος δίνεται στο υπουργείο Οικονομικών με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα tovima.gr, με την νέα διάταξη που προωθείται θα επιτρέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Για πρώτη φορά η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης ή προανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.