A- A+
Έρχονται σαρωτικές μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών του ΤΤ - Οδηγός για όλο τον κλάδο
Μειώσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προανήγγειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο μοναδικός μέτοχος της τράπεζας μετά τη διάσωσή της.

Σε συνέντευξη τύπου παραχώρησε η απελθούσα διοίκηση του Ταμείου την Τρίτη, επισημάνθηκε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων και ειδικά στους λογαριασμούς προθεσμίας
  • Αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων που ανανεώνονται ή λήγει η περίοδος σταθερών δόσεων, ειδικά στη στεγαστική πίστη
  • Μέσες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων κατά 30%
  • Αποχώρησαν έως 900 ατόμων με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

Ληστρικά επιτόκια

Όπως επισημάνθηκε οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας φτάνουν κατά μέσο όρο στα υψηλότερα κλιμάκια το 4,80%.

Τα επιτόκια αυτά χαρακτηρίστηκαν «ληστρικά» από τα στελέχη του ΤΧΣ, προαναγγέλοντας το τέλος των υψηλών αποδόσεων για τα προϊόντα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό των διαθέσεων που υπάρχουν στο ΤΧΣ, το οποίο κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα καταστεί πλειοψηφόν μέτοχος στις περισσότερες τράπεζες, για σημαντικές περικοπές στα επιτόκια των καταθέσεων.

Εξάλλου, με βάση τον πλάνο αναδιάρθρωσης του ΤΤ, θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια ύψους 1,40 δισ. ευρώ που ανανεώνονται μέσα στην ερχόμενη τριετία, με την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των spreads.

Μέσα από τις παραπάνω παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 700 – 900 ατόμων που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα και τις μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων κατά μέσο όρο κατά 30%, στόχος είναι η επαναφορά της τράπεζας σε κερδοφορία μέσα στο επόμενο 12μηνο.