A- A+
Ρεκόρ πενταετίας στην αύξηση των καταθέσεων το Δεκέμβριο - Στα 5,47 δισ. ευρώ οι εισροές
Σημαντική άνοδο που έφτασε τα 5,47 δισ. ευρώ σημείωσαν το Δεκέμβριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, στοιχείο ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για άνοδο των μεγεθών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση που καταγράφεται την τελευταία πενταετία, καθώς τελευταία φορά που τα υπόλοιπα αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό ήταν το Δεκέμβριο του 2007, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου η φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει φτάσει στα ύψη (τέλη στα ακίνητα, φόρος εισοδήματος κτλ).

Ορόσημο οι εκλογές

Από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, μετά τις δεύτερες εκλογές, η αύξηση των καταθέσεων έχει φτάσει τα 10,77 δισ. ευρώ.

Από τα 18 δισ. ευρώ που βγήκαν εκτός συστήματος από το τέλος Απριλίου έως και την 15η Ιουνίου, τελευταία εργάσιμη πριν τις εκλογές, έχει επιστρέψει στις τράπεζες το 61% περίπου.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που διαφέρουν από αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας, οι καταθέσεις το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 6,4 δισ. ευρώ στα 167,8 δισ. ευρώ.

Από πού έρχονται τα λεφτά

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των μεγεθών οφείλεται από τη μία πλευρά στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στο σύστημα, μετά την εκταμίευση των δόσεων από την ΕΕ και από την άλλη στα πολύ υψηλά επιτόκια που προσφέρονται μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα χρήματα αυτά, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, προέρχονται κυρίως από προσωπικές κρυψώνες ή τραπεζικές θυρίδες και δευτεροεύοντως από τράπεζες του εξωτερικού.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι η τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα σημαντικά.

Το «τυράκι» στις προθεσμιακές

Δέλεαρ αποτελούν τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας, με τους καταθέτες να σπεύδουν να «κλειδώσουν» μία υψηλή απόδοση, ώστε να προλάβουν την αναμενόμενη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ήδη, αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προς τα κάτω αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.