A- A+
Προθεσμιακές: Η πτώση των επιτοκίων ξεκίνησε - Έρχονται σαρωτικές μειώσεις των αποδόσεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις τράπεζες η «επιχείρηση» μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές, καθώς καταγράφεται ένα μεγάλο ρεύμα επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό και απομακρύνεται ο κίνδυνος της δραχμής.

Πλέον η τάση επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό έχει ενισχυθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα το 70% των εκροών που προκάλεσαν οι εκλογές του 2012 να έχει επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν τις υπερβολές για την προσέλκυση αποταμιεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγες οι μικρές ελληνικές τράπεζες (FBBanK, Probank, Proton Bank) που προχώρησαν σε περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών και στην κατάργηση προσφορών.

Παράλληλα, σε ξένες τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα δόθηκε εντολή στα dealing rooms τα προηγούμενα 24ωρα για μειώσεις στις αποδόσεις, οι οποίες πλέον κατακρημνίζονται για διάρκειες άνω των 6 μηνών, στοιχείο ενδεικτικό των εκτιμήσεων για πτώση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Οι επόμενες κινήσεις

Επιπλέον στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών με τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά ετοιμάζονται για ριζική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους στις προθεσμιακές καταθέσεις, με την αναστολή διάθεσης προνομιακών προγραμμάτων και με σημαντικές περικοπές στα επιτόκια των υπόλοιπων προϊόντων.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, καθώς θα προχωρούν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και θα εντείνεται η προσπάθεια των διοικήσεών τους για περιορισμό των εξόδων από τόκους, υπό τη στενή παρακολούθηση και των επιτρόπων που έχουν ήδη καταφθάσει στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών ομίλων, .

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους το σενάριο να μπει «πλαφόν» στα ύψος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, το οποίο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στα επίπεδα του 3%.

Οι επιλογές των καταθετών

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τους αποταμιευτές τελειώνει… Είναι πιθανό σε μόλις λίγες εβδομάδες τα ισχύοντα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας να μειωθούν ραγδαία.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που θα «κλείσουν» τα χρήματά τους σήμερα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα σε έναν υψηλότοκο προθεσμιακό λογαριασμό θα βγουν κερδισμένοι, απολαμβάνοντας επιτόκια έως και 2% υψηλότερα από αυτά που θα ισχύουν τους επόμενους μήνες στην αγορά.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.