A- A+
Φόρος 45% και στις νόμιμες καταθέσεις του εξωτερικού αν δεν κατατεθούν τα δικαιολογητικά
Με φόρο 45% κινδυνεύουν να φορολογηθούν οι καταθέτες του εξωτερικού, ακόμη και αν τα εισοδήματά τους δικαιολογούν τις αποταμιεύσεις τους, αν δεν προσέλθουν στις ΔΟΥ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ο λόγος γίνεται για τους 25 χιλιάδες φορολογουμένους που έλαβαν ειδοποιητήριο τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να προσέλθουν στις εφορίες για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις που έβγαλαν την τριετία 2009 – 2011 στο εξωτερικό.

Η επιλογή των συγκεκριμένων καταθετών έγινε από τη σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονταν από το 2004 και μετά και των εμβασμάτων που εστάλησαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού.

Φόρος 45% στους …ξεχασιάρηδες

Υπολογίζεται ότι περί τα 6 δισ. ευρώ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Λόγω της αδιαφορίας στην πρόσκληση της εφορίας που επέδειξαν αρκετοί φορολογούμενοι, με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι όσοι δεν προσέλθουν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί (31/1), θα φορολογηθούν με 45% για το υπερβάλλον ποσό που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι νόμιμο και φορολογημένο.

Αυτό θα ισχύσει για όλους όσοι δεν προσέλθουν, ακόμη και για αυτούς που μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους.

Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά

Αναλυτικότερα, στην εφορία πρέπει να προσκομιστεί πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που να περιλαμβάνει:

1. Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των Τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

2. Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικον. έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά,.

3. Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. θα συμπληρώσουν αθροιστικά το οικ. έτος 2000 στοιχεία και προηγούμενων χρόνων (1999, 1998 κ.λπ.) όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να συμπεριλάβουν και χειρόγραφη κατάσταση όμοια με αυτήν της ειδικής ως άνω εφαρμογής, στην οποία θα εμφανίζονται αναλυτικά ανά έτος τα ποσά που αναγράφονται συγκεντρωτικά το οικ. έτος 2000.

Συμπληρωματικές δηλώσεις

Επίσης, ο φορολογούμενος, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο σχετικό ειδοποιητήριο (έχει οριστεί στις 31/1), μπορεί να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κατά τις κείμενες διατάξεις, μέχρι και το χρόνο μεταφοράς των χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει την προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος.

Επομένως, εφόσον το επιθυμεί, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο να προσδιορίσει ο ίδιος την τυχόν προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος, η οποία θεωρείται «προσαύξηση περιουσίας» και η οποία θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 στις διαχειριστικές περιόδους που μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, (ήτοι στις χρήσεις 2009, 2010 και 2011), υποβάλλοντας για τις χρήσεις αυτές ηλεκτρονικά συμπληρωματικές δηλώσεις.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης από το φορολογούμενο, του χρόνου της προσαύξησης περιουσίας, δύναται ο ίδιος να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από την διασταύρωση των διαθέσιμων στοιχείων της ΓΓΠΣ, υποβάλλοντας, δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων οι εφορίες υποχρεώνονται να διαθέσουν ειδικό υπάλληλο για τις παραπάνω εργασίες, ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται τηλεφωνικά για τις παραπάνω διαδικασίες στα εξής τηλέφωνα του ΥΠΟΙΚ: 2131332033 και 2131332616.