A- A+
Eurobank: Ρυθμίσες σε δάνεια φωτοβολταϊκών ως αντιστάθμισμα στην επιβολή έκτακτης εισφοράς
Ανοιχτή στη ρύθμιση δανείων που έχει χορηγήσει σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά είναι η Eurobank, προς μείωση των δόσεων για όσο θα επιβάλλεται έκτακτη εισφορά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), οι λύσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης εκπροσώπων του κλαδικού τους φορέα με τη διοίκηση της Eurobank.

Ειδικότερα, συζητήθηκε πρόταση του για την παράταση των δανείων για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων για όσο ισχύει η έκτακτη εισφορά που καλούνται να καταβάλουν, προς την Πολιτεία.

Πώς μειώνεται η δόση

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον ΣΠΕΦ τυπική περίπτωση τραπεζικού δανεισμού στο 75% της επένδυσης, το οποίο αφορά μία μείωση επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης (3,50%) για όσο ισχύει η εισφορά, και η οποία θα απορροφούσε το ήμισύ της.

Παράλληλα, με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου κατά τρία χρόνια, η τράπεζα ανακτά σε τόκους το υπερδιπλάσιο της απώλειας που θα έχει κατά τη διάρκεια ισχύος της προτεινόμενης έκπτωσης επιτοκίου.

Έτσι και οι δύο πλευρές παραμένουν ωφελημένες αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα επιτυχώς μια έκτακτη οικονομικά κατάσταση, «η οποία εξωγενώς, ισοπεδωτικά και δια νόμου επιβλήθηκε οριζόντια στους παραγωγούς χωρίς στοιχειώδη παραμετροποίηση», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ.

Τι απαντά η Eurobank

Από την πλευρά της τράπεζας, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του ΣΠΕΦ, υπήρξε η ρητή διαβεβαίωση πως όπου υπάρχει πρόβλημα οπωσδήποτε θα υπάρξει και στήριξη, σε συνέχεια βεβαίως σχετικού αιτήματος του δανειολήπτη προς την τράπεζα.

Τα στελέχη της Eurobank μάλιστα δήλωσαν ότι η τράπεζα «εφαρμόζοντας διαφανή πολιτική στα επιτόκιά της σε βάση euribor συν περιθώριο (spread) έχει αποδώσει στους πελάτες της όλα τα οφέλη της μείωσης του euribor σε ιστορικά χαμηλά όπου σήμερα βρίσκεται.

Σε κάθε περίπτωση, κατόπιν αιτήματος των παραγωγών-πελατών της, «θα εξετάσει και περαιτέρω μέτρα στήριξης λόγω της εισφοράς τόσο όσον αφορά την παράταση της διάρκειας των δανείων, όσο και της επανεξέτασης των επιτοκίων της όπου χρειάζεται» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.