A- A+
Επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες το 70% των εκροών που προκάλεσαν οι εκλογές του 2012
Χρειάστηκαν έξι μήνες προκειμένου να επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που τις εγκατέλειψαν λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Όπως προκύπτει από στοιχεία των Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 4,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των καταθέσεων επέστρεψε στην περιοχή των 160 δισ. ευρώ, αρκετά πάνω από τα 157,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2012.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι από τα 18 δισ. ευρώ που διέρρευσαν λόγω των δύο εκλογών, έχει πλέον επιστρέψει κάτι παραπάνω από το 70%, δηλαδή περί τα 13 δισ. ευρώ.

Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μία περίοδο που τα φορολογικά βάση των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί σημαντικά, στοιχεία ενδεικτικό του «λίπους» που υπάρχει ακόμη σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Πότε έφυγαν τα λεφτά

Η διαρροή καταθέσεων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του κινδύνου άμεσης χρεοκοπίας μεταξύ 7ης Μάιου και 15ης Ιουνίου, τελευταίας εργάσιμης πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, προσέγγισε τα 18 δισ. ευρώ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στο τέλος Απριλίου 2012 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονταν στα 165,95 δισ. ευρώ.

Έως και το τέλος Μαΐου είχαν υποχωρήσει κατά 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η πτώση του Ιουνίου έφτασε τα 6,8 δισ. ευρώ.

...και πότε γύρισαν

Έκτοτε η άνοδος των μεγεθών είναι συνεχής, κυρίως λόγω της επιστροφής καταθέσεων που βρίσκονταν σε «σεντούκια» και τραπεζικές θυρίδες και δευτερευόντως λόγω της επαναφοράς κεφαλαίων από τράπεζες του εξωτερικού.

Βέβαια, η τάση επιστροφής από λογαριασμούς ξένων τραπεζών έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου, σημαντικό δέλεαρ αποτελούν και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.