A- A+
Έσπασε στα δύο το ΤΤ – Τι γίνεται με καταθέσεις, δάνεια, μετόχους, εργαζομένους (upd)
Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, μετά τον αποτυχημένο διαγωνισμό πώλησής του.

Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκε από την εγχώρια νομισματική αρχή η ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», με μοναδικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο το στήριξε με κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ.

Εν των μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου επήλθε συμφωνία και με τους εργαζομένους, που περιλαμβάνει μεσοσταθμικές μειώσεις στις αποδοχές τους κατά 30%, καμία απόλυση στην παρούσα φάση και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το επόμενο διάστημα.

Η περιουσία του νέου ΤΤ

Στη νέα τράπεζα μεταφέρθηκαν καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται εξυπηρετήσιμα.

Επίσης, στη νέα τράπεζα μεταβιβάζονται όλες οι συμμετοχές της παλαιάς σε ΕΛΤΑ, Τράπεζα Αττικής, ΑΕΔΑΚ, Hellenic Post Credit, T- Leasing και ΑΕΕΧ Ανδρομέδα.

Από την άλλη πλευρά, στην παλαιά τράπεζα μεταφέρονται όλες οι μετοχές του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα δάνεια προς μη μεταφερόμενες θυγατρικές και τα δάνεια και οι προκαταβολές καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων που είναι σε καθυστέρηση για διάστημα πάνω από 90 και 180 ημέρες αντίστοιχα.

Το χρηματοδοτικό κενό, ύψους 4,1 δισ. ευρώ που προέκυψε από το διαχωρισμό, καλύφθηκε από το ΤΧΣ.

Οι επιπτώσεις

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα:

1) Καταθέτες. Οι καταθέσεις διασφαλίζονται στο ακέραιο. Όλες οι καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ μεταφέρονται στο καλό νέο ΤΤ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και προηγουμένως.

2) Μέτοχοι. Οι 72.000 μέτοχοι του ΤΤ είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι, με δεδομένο ότι εκμηδενίστηκε η περιουσία τους. Οι μέτοχοι αποζημιώνονται από το προϊόν της εκκαθάρισης τελευταίοι και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να λάβουν κάτι.

3) Εργαζόμενοι. Οι πληροφορίες που μετέδωσε το Moneyonline.gr περί πρότασης για μείωση των μισθών κατά μέσο όρο κατά 30% επιβεβαιώθηκαν.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι εργαζόμενοι και η νέα διοίκηση της τράπεζας «έδωσαν τα χέρια», συμφωνόντας σε αυτήν την ποσοστιαία περικοπή, προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις.

Σε δεύτερη φάση θα «τρέξει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

4) Δάνεια. Τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά μεταφέρθηκαν στην καλή τράπεζα. Οι όροι των συμβάσεων δεν αλλάζουν.

Από την άλλη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταφέρθηκαν στο «κακό» κομμάτι του ΤΤ. Ο εκκαθαριστής αναμένεται να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους πελάτες αυτούς, προκειμένου να αποζημιωθεί το ΤΧΣ που κάλυψε το χρηματοδοτικό κενό.

Η συμφωνία για τα εργασιακά

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η διοίκηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» και οι εργαζόμενοι, κατέληξαν στα ακόλουθα:

- Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και όλο το προσωπικό θα προσληφθεί από την εταιρεία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε».

- Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε ποσοστό 30% και κατά την υλοποίηση της ενέργειας αυτής θα εφαρμοσθεί ως βάση η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, θα ληφθεί πρόνοια να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και πριν την υλοποίηση θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

- Θα προταθεί αρμοδίως πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης υπαλλήλων δια μέσου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού θα συνδιαμορφώσει τη τελική μεταβολή του μισθολογικού κόστους.