A- A+
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στα επιτόκια των προθεσμιακών από την Τράπεζα της Ελλάδος
Σκέψεις για την επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα από τόκους των τραπεζών γίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στα επίπεδα του 3% το ανώτατο όριο.

Ο «πόλεμος» των προσφορών που μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια έχει οδηγήσει τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας σε επίπεδα που πλέον «δεν αντέχονται», σύμφωνα με έμπειρο τραπεζίτη.

Όπως τονίζει σχετικά, μπορεί για ένα διάστημα να ήταν δικαιολογημένη η άνοδος των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας ως αντίβαρο στο φόβο της δραχμής, ωστόσο προσθέτει ότι «πλέον το ''πράγμα'' έχει ξεφύγει».

Πλαφόν στο 3%

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος θα βάλει ανώτατο όριο στις ετησιοποιημένες αποδόσεις των καταθετικών προγραμμάτων.

Με την κίνηση αυτή θα διευκολύνει τους μεγάλους υπό συγχώνευση ομίλους, στην προσπάθειά τους για εξορθολογισμό των οικονομικών τους καταστάσεων και για επιστροφή το συντομότερο δυνατό στην κερδοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα θα βάλει πλαφόν στα επιτόκια των καταθέσεων στο 3%, επίπεδο που θεωρείται ανεκτό στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα έχουν έως τότε «κλειδώσει» μία υψηλή απόδοση, θα βγουν σημαντικά κερδισμένοι, με δεδομένο ότι τα επιτόκια σήμερα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 5%.

Για να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας χρησιμοποιείστε το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.

Διαβάστε επίσης

* Προθεσμιακές: Μειώνουν επιτόκια και καταργούν «δυνατές» προσφορές ακόμη και μικρές τράπεζες