A- A+
Δανειολήπτης πέτυχε δεύτερο «κούρεμα» στη δόση του μέσω Ειρηνοδικείου
Δεύτερο «κούρεμα» στη δόση που πληρώνει στις τράπεζες πέτυχε δανειολήπτης, ο οποίος προσέφυγε εκ νέου στο Ειρηνοδικείο που τον είχε δικαιώσει λόγω περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων του.

Έτσι, ενώ με την πρώτη απόφαση το Ειρηνοδικείο είχε αποφασίσει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 556 ευρώ, με τη δεύτερη απόφαση μείωσε το ποσό αυτό κατά 50%, στα 275 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση η νέα προσφυγή έγινε για να επιτευχθεί όχι άλλο «κούρεμα» στο οφειλόμενο ποσό που είχε αναγνωριστεί στην πρώτη απόφαση, αλλά για μείωση της μηνιαίας δόσης σε επίπεδα αντίστοιχα του νέου μειωμένου μισθού του δανειολήπτη.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η υπόθεση αφορά υπάλληλο σε ΔΕΚΟ, ηλικίας 50 ετών, πατέρα πολύτεκνο, με τέσσερα παιδιά, με μη εργαζόμενη σύζυγο και χωρίς εισόδημα από περιουσία, ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου έτους κυκλοφορίας το 1961.

Ο ίδιος κατά την πρώτη κατάθεση της αίτησης είχε χρέη 95.426 ευρώ και τα ακόλουθα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία:

  • μηνιαίο εισόδημα 2.116,67 από τον μισθό του
  • εισόδημα από δύο μισθωμένες κατοικίες 520 ευρώ το μήνα
  • συνιδιοκτήτης κατά 37,50% δύο αγρών 1500 τ.μ έκαστος

Οι δύο ρυθμίσεις

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε την πρώτη φορά να πληρώσει για μια τετραετία το ποσό των 26.688 ευρώ (556 ευρώ το μήνα) και στη συνέχεια 350 ευρώ για τους επόμενους 144 μήνες, δηλαδή συνολικά 50.400 ευρώ.

Δηλαδή από το συνολικό χρέος των 95.426 ευρώ ο δανειολήπτης θα πληρώσει σε βάθος 16 ετών το ποσό των 77.000 ευρώ περίπου.

Ωστόσο, από την ημέρα της παραπάνω απόφασης τα εισοδήματά του μειώθηκαν περαιτέρω. Έτσι, ο δανειολήπτης προσέφυγε εκ νέου στο Ειρηνοδικείο και ο δικαστής αποφάσισε να μειώσει τη δόση που θα πληρώνει τα πρώτα τέσσερα χρόνια κατά 50%, στα 275 ευρώ από 556 ευρώ προηγουμένως.