A- A+
Προθεσμιακές: Μειώνουν επιτόκια και καταργούν «δυνατές» προσφορές ακόμη και μικρές τράπεζες
Σε προς κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις προχωρούν πλέον ακόμη και οι μικρές τράπεζες, στο πλαίσιο της εκλογίκευσης του κόστους δανεισμού τους από τους αποταμιευτές.

Πρόκειται για μία τάση που ακόμη δεν έχει λάβει γενικευμένο χαρακτήρα, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η περίοδος των «παχιών αγελάδων» στους λογαριασμούς προθεσμίας φτάνει στο τέλος της.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα δύο μικρών τραπεζών που προσφέρουν μερικά από τα ελκυστικότερα προγράμματα της αγοράς, οι οποίες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των προθεσμιακών καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Μείωση επιτοκίων

Αναλυτικότερα, η Proton Bank προχώρησε σε μείωση έως και 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια των προθεσμιακών της καταθέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι όσο αυξάνεται η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο πέφτουν οι αποδόσεις, στοιχείο ενδεικτικό των πτωτικών τάσεων που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες.

Πάντως τα προϊόντα της τράπεζας εξακολουθούν να είναι ελκυστικά, καθώς προσφέρουν μικτά ετησιοποιημένα επιτόκια που φτάνουν έως και το 5,25%.

Κατάργηση προσφορών

Η δεύτερη μικρή τράπεζα που προχώρησε σε αλλαγές στους λογαριασμούς προθεσμίας που διαθέτει είναι η FBBank.

Η τράπεζα κατήργησε το λογαριασμό «Plus Bonus», που σε δωδεκάμηνη βάση προσέφερε απόδοση 5,30% για ποσά που ξεκινούσαν από τις 10.000 ευρώ.

Πλέον, προσφέρει 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση με μέση απόδοση 5% και για ποσά από 20.000 ευρώ και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου η Eurobank είχε προχώρησε σε περικοπές στα επιτόκια της 24μηνης προνομιακής προθεσμιακής κατάθεσης που προσφέρει.

Πτωτικές οι τάσεις

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν αποκλείεται μέσα στο 2013 το «ταβάνι» στα επιτόκια των αποταμιευτικών λογαριασμών της συγκεκριμένης κατηγορίας να πέσει στο 3%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν οι εξής παράγοντες:

- Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

- Οι προωθούμενες συγχωνεύσεις που θα μειώσουν τον ανταγωνισμό

- Η μείωση του κινδύνου επιστροφής στη δραχμή

- Η αναμενόμενη επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα