A- A+
Αναβάλλονται για λίγες ημέρες οι αποφάσεις για ΤΤ - Σίγουρη η διάσπασή του - Τι παίζει με εργαζομένους
Ολιγοήμερη αναβολή παίρνει η ανακοίνωση των αποφάσεων για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά από αίτημα της τρόικας. Σίγουρη η διάσπασή του σε «καλό» και «κακό» και η αυτόνομη πορεία του.

Καμία από τις τρεις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank), αλλά ούτε και η Τράπεζα Αττικής, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ δεν υπέβαλαν τελικώς δεσμευτική προσφορά έως τις 10 το πρωί της Παρασκευής, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Moneyonline.gr από την περασμένη Τετάρτη, αλλά και σχετικό δημοσίευμα ότι τελικά κανείς δε θέλει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι ανακοινώσεις για το διαχωρισμό της τράπεζας δεν έγιναν όπως αναμεντόταν το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από αίτημα της τρόικας να δοθεί παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να μελετήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας αυτόνομης τράπεζας που θα δημιουργηθεί.

Μετά το διάσπασή της το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει λόγω της αφαίρεσης του «κακού» κομματιού της τράπεζας και θα ανακεφαλαιοποιήσει το νέο ΤΤ, ώστε να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις σε σχέση με την κεφαλαιακή του επάρκεια.

Η τύχη των εργαζομένων

Το νέο ΤΤ θα συνεχίσει για μερικούς μήνες αυτόνομη πορεία και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα επόμενα βήματα συγκέντρωσης του συστήματος, είτε συγχωνεύομενο με έναν από τους μεγάλους ομίλους, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο ή αποτελώντας ένα βασικό πόλο στη διαδικασία συγχώνευσης των μικρότερων τραπεζών.

Το ερώτημα είναι πόσοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην τράπεζα μετά την εξυγίανσή της.

Είναι πιθανό στο «καλό» ΤΤ να μην μεταφερθεί το σύνολο των εργαζομένων σε αυτή τη φάση, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα μείωση προσωπικού στη συνέχεια, ώστε εφόσον η τράπεζα τεθεί προς πώληση τους επόμενους μήνες να έχει καταστεί περισσότερο ελκυστική για τους υποψήφιους αγοραστές.