A- A+
«Λουκέτο» στο 20% των καταστημάτων ΕΤΕ- Eurobank – Το σχέδιο ενοποίησης και η νέα διοίκηση
Συνέργιες 570 – 630 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2015 αναμένεται να πετύχει ο νέος όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μετά τη συγχώνευση με την Eurobank. Πώς θα στελεχωθεί η διοίκηση.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών, σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, κύρια πηγή συνεργιών προβλέπεται να είναι ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων και ATMs του νέου ομίλου σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, όπου υπάρχει επικάλυψη.

Στην Ελλάδα περίπου το 40% των πελατών της Eurobank είναι και πελάτες της ΕΤΕ, ενώ υπάρχει γύρω στο 80% επικάλυψη του δικτύου των καταστημάτων.

Ποιες μονάδες θα κλείσουν

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν καταστήματα της Eurobank σε περιοχές όπου η ΕΤΕ είτε δεν έχει παρουσία είτε έχει σχετικά χαμηλό μερίδιο αγοράς.

Στην Ελλάδα από τα 915 καταστήματα του νέου ομίλου εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου το 20% εξ αυτών, δηλαδή θα μπει «λουκέτο» σε 183 καταστήματα, ενώ θα αποσυρθούν και 400 από τα 2.000 ΑΤΜs.

Δεύτερη σημαντική πηγή εξοικονόμησης πόρων προβλέπεται να είναι οι οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών (πχ. προμήθειες, διαχείριση απαιτήσεων, οικονομικές υπηρεσίες, εσωτερικός έλεγχος κλπ.) και πληροφοριακών συστημάτων.

Μείωση προσωπικού

Αν και στο ενημερωτικό δελτίο δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα φύγουν από το νέο όμιλο, επισημαίνεται ότι «θα υπάρξει ανάλογη προς τα ανωτέρω μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι στην Ελλάδα ο νέος διευρυμένος όμιλος θα εξετάσει την παρουσία τους στις επιμέρους αγορές με σκοπό τον εξορθολογισμό της παρουσίας του σε αυτές, ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις θυγατρικών των δύο ομίλων με ομοειδείς δραστηριότητες και σε μειώσεις προσωπικού».

Από την άλλη πλευρά, στη ΝΑ Ευρώπη εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν συνέργιες 95 εκατ. ευρώ ετησίως από το τέλος του 2015, ενώ από τα 1.080 καταστήματα του νέου ομίλου θα κλείσουν περίπου το 25% στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο, όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία.

Η νέα διοίκηση

Σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των προσώπων που θα απαρτίσουν τη νέα διοίκηση του ομίλου Εθνικής – Eurobank, στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης αναφέρεται ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα είναι οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς αντίστοιχα.

Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και η επιλογή για την πλήρωση των άλλων υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων στο νέο διευρυμένο όμιλο θα βασιστεί στην αρχή «ο καλύτερος εκ των δύο» μεταξύ των στελεχών των δύο οργανισμών.

Εξάλλου, σχεδιάζεται να συσταθεί ειδική ομάδα που θα απαρτίζεται από ανώτερα στελέχη με πολυετή εμπειρία και από τις δύο τράπεζες, που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της επιτυχούς ενοποίησής τους σε έναν όμιλο.

Το χρονοδιάγραμμα της πρότασης

Η Eurobank αναμένεται να καταστεί θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας το αργότερο έως και τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η δημόσια πρόταση θα ολοκληρωθεί μέσα από τα εξής στάδια:

11.1.2013: Έναρξη Περιόδου Αποδοχής

15.2.2013: Λήξη Περιόδου Αποδοχής

18.2.2013: Δημοσίευση Αποτελεσμάτων Δημόσιας Πρότασης

21.2.2013: Κατάθεση δικαιολογητικών για την έγκριση εισαγωγής των Νέων Μετοχών στο ΧΑ

21.2.2013: Αποστολή στο ΣΑΤ αρχείων Προσφερόμενων Μετοχών και παραδιδόμενων Νέων Μετοχών και υποβολή απαιτούμενων δικαιολογητικών εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης

25.2.2013: Καταβολή χρεώσεων ΕΧΑΕ από τον Προτείνοντα και μεταφορά των Προσφερόμενων Μετοχών στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας Επενδυτή των Αποδεχόμενων Μετόχων

26.2.2013: Μεταφορά των Προσφερόμενων Μετοχών στο Λογαριασμό Αξιών του Προτείνοντος και πίστωση των Νέων Μετοχών στο Λογαριασμό Αξιών των Αποδεχόμενων Μετόχων

26.2.2013: Πιστοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

27.2.2013: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών

Σε περίπτωση μεταβολής των ανωτέρω ημερομηνιών, θα υπάρξει ενημέρωση των Μετόχων και του επενδυτικού κοινού με σχετική ανακοίνωση του Προτείνοντος.

«Οκ» στη δημόσια πρόταση από Eurobank

Την έγκρισή του για τη δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δ.σ., το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα:

(α) εκπληρώνει τις απαιτήσεις του Νόμου λαμβανομένου υπόψη και του από 19 Δεκεμβρίου 2008 διευκρινιστικού σημειώματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

(β) βρίσκεται εντός των ορίων του εύρους των σχέσεων ανταλλαγής που υπολογίστηκαν βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων μεθοδολογιών, και

(γ) είναι δίκαιο από οικονομικής άποψης (fair from a financial point of view).

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι μέσω της Δημόσιας Πρότασης, δίδεται η δυνατότητα στους Μετόχους να καταστούν τελικά μέτοχοι ενός διευρυμένου σχήματος με συστημική παρουσία στα περισσότερα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, κατά συνέπεια, να καρπωθούν τα οφέλη που η ΕΤΕ αναμένει να προκύψουν από τη συγχώνευση δια της απορρόφησης της Eurobank μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης.

Η ΕΤΕ έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι συνέργειες θα προκύψουν κυρίως από το συνδυασμό των δύο οργανισμών, την ενοποίηση των υποδομών και συστημάτων, καθώς και την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

«Η δημιουργία του νέου ομίλου αναμένεται ότι θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δύο οργανισμών, ιδιαιτέρως δε του προσωπικού, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων των εργαζομένων με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ ο ενιαίος όμιλος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τυχόν αλλαγές να έχουν τη μικρότερη δυνατή κοινωνική επίπτωση» αναφέρει η αιτιολογημένη γνώμη της Eurobank.