A- A+
Με πόσα κεφάλαια μένουν ιδιωτικές οι τράπεζες - Οι προσκλήσεις για έκτακτες γ.σ. άρχισαν (upd)
Ξεκίνησαν οι προσκλήσεις προς τους μετόχους των τραπεζών για τις απαραίτητες έκτακτες γενικές συνελεύσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες.

Από την Πέμπτη το βράδυ η Τράπεζα Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της έκτασης γ.σ. που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου, βάση των οποίων θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ (199 εκατ. ευρώ έκδοση μετοχών - 200 εκατ. ευρώ ομολογιακό).

Ακολούθησαν την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, η διοίκηση των οποίων θα ζητήσουν από τους μετόχους της στις 21 Ιανουαρίου την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) έως 2 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Υπενθυμίζεται ότι βάση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονται 7,3 δισ. ευρώ και της Alpha σε 4,57 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι εκδόσεις νέων μετοχών θα φτάσουν έως τα 5,3 δισ. και 2,57 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται πάντως ότι τα ποσά των αυξήσεων θα μειωθούν από τον αναβαλλόμενο φόρο και από τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδώσει οι δύο τράπεζες υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Στη χειρότερη περίπτωση για να διατηρήσουν τον έλεγχο του management οι μέτοχοι της Alpha Bank δε θα χρειαστούν περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ και της Πειραιώς πάνω από 530 εκατ. ευρώ.

Οι γενικές συνελεύσεις δεν αναμένεται στην πρώτη τους συνεδρίαση να έχουν απαρτία, ωστόσο οι επαναληπτικές θα ακολουθήσουν μέσα σε λίγες ημέρες, ώστε να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των “συστημικών τραπεζών” περιλαμβάνει τρία βήματα:

  1. Μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το ΤΧΣ. Πρόκειται για προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013. Η προκαταβολή ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.
  2. Έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds - CoCos). Τα ποσά θα καθοριστούν από τις “συστημικές τράπεζες”, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.
  3. Ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013, στις οποίες το ΤΧΣ θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή κάλυψης.

Οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των “συστημικών τραπεζών”, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθεισών κοινών μετοχών.

Οι “μη συστημικές τράπεζες”, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου 2012, πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013.

Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο Επιχειρησιακό Σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013.

Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.