A- A+
Όσοι πρόλαβαν – πρόλαβαν την αύξηση του φόρου στις καταθέσεις – Ποια είναι η επιβάρυνση
Από την 1/1/2013 θα ισχύει ο αυξημένος συντελεστής φορολόγησης των τόκων στις καταθέσεις, σύμφωνα με την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

Πλέον, όλοι οι τόκοι θα φορολογούνται με 15% από 10% που ίσχυε μέχρι πέρυσι, αυξάνοντας την επιβάρυνση για τους καταθέτες κατά 50%.

Αυτό θα ισχύσει σίγουρα και για τις προθεσμιακές καταθέσεις, που θα συναφθούν από εδώ και στο εξής.

Παλαιός ή νέος φόρος

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις προθεσμιακές καταθέσεις που συνάφθηκαν πριν την 1/1/2013 και για τις οποίες αναμένουν την καταβολή τόκων το επόμενο διάστημα οι αποταμιευτές.

Το Moneyonline.gr είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου για το «παράθυρο» ευκαιρίας που είχαν οι αποταμιευτές για «κλείδωμα» του φόρου στου 10%.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι για τόκους που προκύπτουν από τίτλους που εκδίδονται από την 1.1.2013 και μετά ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται σε 15%.

Έτσι, όλες οι προθεσμιακές καταθέσεις που συνάφθηκαν πριν το 2013 θα εκτοκίζονται με συντελεστή φορολογίας 15%, για το τμήμα των τόκων που θα καταβληθούν από το νέο έτος.

Η επιβάρυνση

Ειδικά στους λογαριασμούς προθεσμίας όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα, προκύπτει ένα αξιοσήμειωτο επιπλέον κόστος για τον καταθέτη, που περιορίζει την καθαρή του απόδοση.

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, η επιβάρυνση δεν είναι και αμελητέα: