A- A+
Όλα πίσω θέλει να τα πάει η Εθνική – Προχωρά σε μεγαλύτερη αύξηση λόγω επισφαλειών
Να κερδίσει χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση των πρώτων σταδίων της συγχώνευσης με την Eurobank επιζητά η Εθνική Τράπεζα, η οποία θέλει να καθυστερήσει την απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου για μετά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης της τράπεζας σε ομάδα δημοσιογράφων την Τρίτη, στόχος της είναι η αύξηση κεφαλαίου να υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης με την Eurobank, που τοποθετείται στα μέσα του έτους.

Επιπλέον, έχει ζητήσει ήδη από τις αρχές να υπάρξει παράταση στην προθεσμία κατάθεσης προσφορών για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να έχει προηγουμένως καταστεί η Eurobank θυγατρική της Εθνικής.

Μεγαλύτερη η αύξηση κεφαλαίου

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Αλέξανδρο Τουρκολιά, η τράπεζα δεν αρκείται στη διαπίστωση της Blackrock ότι το χαρτοφυλάκιό της έχει επαρκείς προβλέψεις κατά το χρόνο εκπόνησης της διαγνωστικής μελέτης.

«Επιζητά την απόλυτη επικαιροποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών, ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσουμε, και με αίσθημα ευθύνης πιστεύουμε απόλυτα επιτυχώς, να είναι και το διαβατήριο για την επιτυχή μετάβαση στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μεγαλύτερη των 9,75 δισ. ευρώ, που αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωσή της, με βάση την έκθεση ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συγχώνευση με Eurobank

Όπως είπε ο κ. Τουρκολιάς, ο Όμιλος της Εθνικής θα έχει ενεργό συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην τραπεζική αγορά στον ευρύτερο περιφερειακό μας χώρο και αναγνώριση του ρόλου του από τις διεθνείς αγορές.

«Στο σχεδιασμό αυτό, εντάσσεται, κατ’αρχήν, η εξαγορά και μετέπειτα συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική, που θα δημιουργήσουν μία νέα τράπεζα με ενεργητικό ίσο περίπου με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας» συμπλήρωσε σχετικά.

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή η ανταλλαγή μετοχών της Eurobank με μετοχές της Εθνικής, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αρχίζει η περίοδος ανταλλαγής μετοχών, με τη σχέση που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή 100 μετοχές της Eurobank με 58 μετοχές της Εθνικής και η οποία θα διαρκέσει 5 εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης, εφόσον απαιτηθεί, 2 ακόμη εβδομάδες.

Αυτή η δυνατότητα παρέχεται για να έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση των αδειών που απαιτούνται, όπως οι εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος και της DG Com.

Αμέσως μετά την ανταλλαγή των μετοχών, η Eurobank θα καταστεί θυγατρική τράπεζα της Εθνικής και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περί τα μέσα του έτους.

Η διεκδίκηση του ΤΤ

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υποβάλει τελικά δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει να δοθεί παράταση της προθεσμίας, που λήγει την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου για τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή μετοχών με την Eurobank.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί χρόνος για την κατάρτιση ενός αξιόπιστου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αν δεν δοθεί αυτή η παράταση, είναι πιθανό η Εθνική Τράπεζα να μην κατέβει στο διαγωνισμό.