A- A+
Μικρή μείωση των επιτοκίων στις νέες προθεσμιακές το Νοέμβριο – Γιατί θα συνεχιστεί η πτώση
Υποχώρηση σημείωσαν τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν το Νοέμβριο, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα μειώνεται το ρίσκο χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως και ένα έτος διαμορφώθηκε στο 4,60% από 4,64% τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο στις υφιστάμενες προθεσμιακές καταθέσεις προσυμφωνημένης διάρκειας έως και 2 έτη έφτασε το 4,61%, καταγράφοντας αύξηση μίας μονάδας σε μηνιαία βάση.

Το γεγονός ότι η μέση απόδοση στο σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά προϊόντα της κατηγορίας είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν με αυξανόμενο ανά μήνα ή τρίμηνο επιτόκιο.

Πτωτικές οι τάσεις

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν αποκλείεται μέσα στο 2013 το «ταβάνι» στα επιτόκια των αποταμιευτικών λογαριασμών της συγκεκριμένης κατηγορίας να πέσει στο 3%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν οι εξής παράγοντες:

- Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης
- Οι προωθούμενες συγχωνεύσεις που θα μειώσουν τον ανταγωνισμό
- Η μείωση του κινδύνου επιστροφής στη δραχμή
- Η αναμενόμενη επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα

Ανοδος υπολοίπων

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε τα μεγέθη του Νοεμβρίου, τα οποία παρουσιάζονται αυξημένα κατά 644 εκατ. ευρώ στα 155,89 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το τέλος Ιουνίου η άνοδος έχει πλέον φτάσει τα 5,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα ανόδου των σχετικών μεγεθών, παρά την ύφεση που πλήττει την οικονομία και τα αυξημένα φορολογικά βάρη της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος και του έκτακτου τέλους ακινήτων που πληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι ίδιες τάσεις επικράτησαν και το Δεκέμβριο, τα στοιχεία για τον οποίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.