A- A+
Στις τράπεζες θα πληρώνονται όλοι οι φόροι - Τα πάντα ηλεκτρονικά ως τον Ιούνιο
Σε κύριο εισπρακτικό σημείο όλων των φόρων αναδεικνύονται οι τράπεζες με δύο νέες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την αποσυμφόρηση των εφοριών. Τι θα μπορεί να πληρώνεται στο γκισέ.

Με την υπογραφή των συγκεκριμένων αποφάσεων, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους βεβαιωμένους φόρους και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) απευθείας στις τράπεζες.

Με βάση την απόφαση, υπηρεσίες είσπραξης θα προσφέρει σχεδόν το σύνολο των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να επιβληθεί, για κανένα λόγο, κάποια οικονομική επιβάρυνση από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους πολίτες.

Επίσης, δεν απαιτείται εκ μέρους των υπόχρεων τήρηση λογαριασμού στο πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα επιλέξουν προκειμένου να πληρώσουν την οφειλή τους.

Νέες e-υπηρεσίες

Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των πολιτών το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην ολοκλήρωση των μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στην υλοποίηση των νέων έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για το Πληροφορικό Σύστημα, το Σύστημα Δημόσιας Περιουσίας, το Πόθεν Έσχες, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, τη Διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς, τις Υποδομές Cloud computing, την Ενιαία Μισθοδοσία του Δημοσίου.

Η πλειονότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία θα διενεργούνται ηλεκτρονικά μέσα από τα Πληροφοριακά Συστήματα TAXISnet για τις ΔΟΥ και ICISnet για τα Τελωνεία, των οποίων η ολοκλήρωση προβλέπεται το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ειδικά για το TAXISnet, το οποίο ήδη καλύπτει σημαντικό αριθμό συναλλαγών μεγάλου όγκου (π.χ. δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις φόρου εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, δηλώσεις Παρακρατούμενων φόρων, Καταστάσεων και Εντύπων ΚΒΣ κλπ), προβλέπεται να προστεθούν συναλλαγές συχνής χρήσης από τους φορολογούμενους, όπως:

  • πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών
  • οίκοθεν πληρωμές
  • αγορά παραβόλων
  • κατάθεση μισθωτηρίων
  • έκδοση πιστοποιητικών
  • εκδοση βεβαιώσεων