A- A+
Έφτασαν «ραβασάκια» στους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν το έκτακτο τέλος ακινήτων
Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ειδοποιητήριο για την εξόφληση των δόσεων του έκτακτου τέλους ακινήτων που δεν πλήρωσαν στην ώρα τους. Στις εφορίες η διόρθωση των λαθών.

Βέβαια, πολλοί φορολογούμενοι λανθασμένα υπήχθησαν στη σχετική φορολογία, καθώς η ταυτοποίηση έγινε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που δεν εκδίδονται υποχρεωτικά στο όνομα του ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενου δε θα πρέπει να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά στις κατά τόπους εφορίες.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.

Τα «χαρτιά» για την απαλλαγή

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ.

Εκεί θα πρέπει να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη.

Παράλληλα θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.