A- A+
Συνεχίζονται οι επαφές για τη μείωση της ζημιάς των κατόχων αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου
Συνεχίζονται οι επαφές της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου με τις αρχές και αντιπροσωπεία των πελατών της, με στόχο να βρεθεί μία λύση ως προς την αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων της τράπεζας.

Οι συγκεκριμένοι πελάτες είχαν αγοράσει αυτούς τους τίτλους, θεωρώντας ότι πρόκειται για υψηλότοκες καταθέσεις, ωστόσο η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Στους όρους που είχαν υπογράψει οριζόταν ρητά ότι σε περίπτωση κεφαλαιακών προβλημάτων, η τράπεζα είχε τη δυνατότητα να αναστείλει τις πληρωμές της και να μετατρέψει τους τίτλους σε μετοχές.

Υποχρεωτική μετατροπή

Το δυσμενές σενάριο επαληθεύτηκε. Εδώ και μερικά εξάμηνα οι κάτοχοι των τίτλων δεν λαμβάνουν τους προβλεπόμενους τόκους, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος μετατροπής τους σε μετοχές.

Σύμφωνα με μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυπριακή δημοκρατία με την τρόικα, πριν την παραχώρηση οποιασδήποτε κρατικής στήριξης στον τραπεζικό κλάδο, όλα τα αξιόγραφα πρέπει να μετατραπούν σε μετοχές.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για διευθέτηση του θέματος των Αξιογράφων, η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, μετά από δική της πρωτοβουλία, συναντήθηκε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, με την οποία αντάλλαξε απόψεις για το χειρισμό των οικονομικών και κοινωνικών πτυχών του θέματος.

Διευκρινίσεις

Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου και μελών του Συνδέσμου μετά τη συνάντηση, η Τράπεζα Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει ότι:

«Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης, στο οποίο κατέληξε η πολιτεία με την Τρόικα, οι οποίες καθορίζουν ότι πριν την παραχώρηση οποιασδήποτε κρατικής στήριξης στον τραπεζικό κλάδο, όλα τα αξιόγραφα πρέπει να μετατραπούν σε μετοχές καθώς και τρόποι απάμβλυνσης των επιπτώσεων για τους κατόχους αξιογράφων.

Παρόλο που στη συνάντηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε οριστική προσέγγιση σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο διευθέτησης του θέματος, εντούτοις ανταλλάγηκαν απόψεις για κάποιες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν, για τις οποίες τόσο η Τράπεζα όσο και η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου ανέλαβαν να επανέλθουν με τυχόν νέες απόψεις.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη ζητήσει γραπτώς τη σύγκληση κοινής συνάντησης με το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για συζήτηση του όλου θέματος.

Στόχος της κοινής συνάντησης θα είναι να καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο θα τυγχάνει της έγκρισης των αρμόδιων αρχών και θα συνάδει με τους Κανόνες Κρατικής Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού αυτό προταθεί στους κατόχους αξιογράφων.

Οι λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου θα ανακοινωθούν με την οριστικοποίησή τους και αφού ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Το Σχέδιο θα υπόκειται σε έγκριση από Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων».