A- A+
Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για όσους χρωστούν στο δημόσιο
Σκέψεις για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να είναι δυνατή η άμεση κατάσχεση καταθέσεων φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, κάνουν κυβέρνηση και τρόικα για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία.

Βασικός στόχος αυτής της ρύθμισης είναι το κράτος να «τσιμπήσει» όσους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην εφορία, προσδοκώντας σε μία ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στο μέλλον.

Σχέδια για κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών είχαν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή, υπό το φόβο των μαζικών εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες.

Πώς θα γίνεται η κατάσχεση

Βέβαια, η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς θα υπάρχει ένα ανακατάσχετο όριο και ένα πλαφόν στο ύψος του ποσού που θα μπορεί να δεσμεύεται κάθε μήνα από την εφορία.

Το ακτατάσχετο όριο, κάτω από το οποίο η κατάθεση δεν θα μπορεί να «αγγίζεται» από το κράτος θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου μεταξύ 500 και 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα μισθοί και συντάξεις είναι ακατάσχετοι μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ, ενώ για το υπερβάλλον ποσό είναι δυνατή η δέσμευση ποσοστού ίσου με το 25% του ύψους του.