A- A+
Ρύθμιση 36 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο θέλει να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών
Πίεση στην τρόικα να δεχθεί την προώθηση ρύθμισης που θα επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο σε έως και 36 δόσεις έναντι 26 που ισχύει σήμερα, ασκεί το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», σήμερα ο νόμος δεν επιτρέπει περισσότερες από 15 δόσεις και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί ο αριθμός τους να φτάσει τις 26.

Μάλιστα στο υπουργείο επιθυμούν ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων να φθάσει τις 48, αλλά εκτιμούν ότι η τρόικα θα θέσει βέτο γι' αυτή την τετραετή ρύθμιση.

Η ελάχιστη δόση

Μια από τις εισηγήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εφορίες να δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν τις οφειλές τους ως και 36 δόσεις.

Ενα άλλο σημείο που πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης είναι το ύψος της ελάχιστης δόσης.

Σήμερα ισχύει ελάχιστη δόση 100 ευρώ. Μια από τις προτάσεις είναι να μειωθεί κι άλλο η ελάχιστη δόση εφόσον το ποσό της οφειλής δεν ξεπερνά τις 2.000 - 3.000 ευρώ.

Αλλωστε σε έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ και της ΕΕ που δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές (τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες) ως 3.000 ευρώ.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι εισπράξιμα πρέπει να θεωρούνται μόλις 10,6 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα ζητεί από τις φορολογικές αρχές να προχωρήσουν σε αναλήψεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών προκειμένου να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.