A- A+
Νέα άνοδος των καταθέσεων στις τράπεζες το Νοέμβριο παρά την ύφεση και τους φόρους (upd)
Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αυξήθηκαν και το Νοέμβριο, για τρίτο συνεχή μήνα, παρά την ύφεση και τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε τα μεγέθη του Νοεμβρίου, τα οποία παρουσιάζονται αυξημένα κατά 644 εκατ. ευρώ στα 155,89 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το τέλος Ιουνίου η άνοδος έχει πλέον φτάσει τα 5,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που διαφέρουν σε σχέση με αυτά της εγχώριας νομισματικής αρχής, το Νοέμβριο οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 408 εκατ. ευρώ στα 161,4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα ανόδου των σχετικών μεγεθών, παρά την ύφεση που πλήττει την οικονομία και τα αυξημένα φορολογικά βάρη της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος και του έκτακτου τέλους ακινήτων που πληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η αιτία της ανόδου

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, μετά το χαμηλό που καταγράφηκε τον Ιούνιο εξαιτίας της αβεβαιότητας σε σχέση με τη θέση της χώρας στο ευρώ που δημιούργησε η διενέργεια δύο εκλογικών αναμετρήσεων, επιστρέφουν καταθέσεις που βρίσκονταν κυρίως σε θυρίδες και προσωπικές κρυψώνες και δευτερεύοντως σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Υπολογίζεται ότι από το χαμηλότερο σημείο του περασμένου Ιουνίου έχουν επιστρέψει στα γκισέ περισσότερα από 7 δισ. ευρώ από τα περίπου 18 δισ. ευρώ που «εξατμίστηκαν» μεταξύ 7ης Μαίου και 17ης Ιουνίου.

Μετά την εκταμίευση της δόσης του οικονομικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων τους επόμενους μήνες, προς αναπλήρωση των αποταμιεύσεων που «καίει» η ύφεση.

Σε αυτό ήδη συμβάλουν και τα υψηλά επιτόκια που εξακολουθούν να ισχύουν στις προθεσμιακές καταθέσεις.