A- A+
Μένει Ελλάδα η Τράπεζα Κύπρου – Τα σχέδια της Cyprus Popular Bank
Σε κατηγορηματική δήλωση ότι το Συγκρότημα δεν πωλεί το παράρτημά του στην Ελλάδα, ούτε καν τμήμα του, προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζης Κύπρου, Γιάννης Κυπρή. Δεν αποκλείει αποχώρηση η Λαϊκή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σύμφωνα με κυπριακή εφημερίδα ο ιαπωνικός Οίκος Nomura Bank πρότεινε στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη την αγορά των παραρτημάτων και των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που όλες μαζί έχουν το 12% των τραπεζικών εργασιών στη χώρα.

Ο κ. Κυπρή είπε ότι το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη επαναβεβαιώσει την πάγια θέση του για συνέχιση της παρουσίας του στην Ελλάδα, με στόχο το εκεί παράρτημά του να καταστεί και πάλι κερδοφόρο.

Δήλωσε περαιτέρω ότι με βάση σχεδιασμό αναδιάρθρωσης του παραρτήματος Ελλάδας, τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εθελούσιας εξόδου αριθμού εργαζομένων, ενώ θα κλείσουν κάποια καταστήματα της τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, ο κύκλος εργασιών της στην Ελλάδα είναι ανάλογος με τον κύκλο εργασιών της στην Κύπρο.

Τι θα κάνει η Λαϊκή

Από την άλλη πλευρά, η Cyprus Popular Bank (πρώην Λαϊκή), η οποία έχει κρατικοποιηθεί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Σε σχετική της ανακοίνωση, αναφορικά με την πρόταση του οίκου Nomura Bank, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση.

Εξάλλου, σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2012 που θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τονίζει ότι αναμένει μειωμένη ζημιά μετά τη φορολογία σε σχέση με το 2011.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από την τράπεζα στη σημαντικά χαμηλότερη ζημιά από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων και την αναμενόμενη ελαφρώς χαμηλότερη απομείωση υπεραξίας άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Πάντως, επισημαίνεται ότι ο Όμιλος αναμένεται να παρουσιάσει αυξημένες προβλέψεις για απομείωση χορηγήσεων και μειωμένα λειτουργικά έσοδα σε σχέση με το 2011, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.