A- A+
Υποχρεωτικά με κάρτα οι αγορές άνω των 500 ευρώ - Θα δίνεται μπόνους στους πολίτες
Σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση από το 2013 χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών αξίας άνω των 500 ευρώ έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών Γιάννη Μαυραγάνη στην «Καθημερινή της Κυριακής», σε πρώτη φάση το όριο των συναλλαγών που θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) και πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, στο πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

Παροχή κινήτρων

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε σχετικά ότι «στο πλαίσιο της αλλαγής που σχεδιάζουμε για το 2013 είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες για τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διευκολύνεται με τη χρήση των μετρητών στις πληρωμές».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, ώστε σε κάθε του συναλλαγή να έχει προϋπολογίσει τα μετρητά στη τσέπη του και αφ’ ετέρου για να μπορέσει να εμπεδωθεί και μια νοοτροπία ότι πληρώνω ακόμα και τη μικρότερη συναλλαγή μου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υποχρεωτική εφαρμογή των καρτών για συναλλαγές, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταλήξει στα κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογουμένους.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι «τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν είναι με βάση την εμπειρία που υπάρχει και σε άλλες χώρες όπου έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχο σύστημα. Η επιβράβευση στους πολίτες που χρησιμοποιούν κατά κόρον ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δίνεται μέσω κάποιων δώρων ή χρημάτων».

Αλλά πρέπει να μελετηθούν θέματα σε σχέση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Γι’ αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να δούμε πώς έχει λειτουργήσει και σε άλλες χώρες με βάση τη μορφή κάποιου bonus στις συναλλαγές» σημείωσε σχετικά.

Έλεγχος επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα, με τη χρήση καρτών καταπολεμείται η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι θα μπορούν να ελέγχονται όλες οι συναλλαγές ηλεκτρονικά ή με διασταυρώσεις.

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν τα στοιχεία αυτά στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις σε διάφορους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να αποστέλλουν τα στοιχεία συναλλαγών με τους πολίτες.

Στο μεταξύ, τους πρώτους μήνες του 2013 αναμένεται να γίνει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet του υπουργείου Οικονομικών.

Με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπει ένα οριστικό τέλος σε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Με τη διασύνδεση,ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.