A- A+
Εξετάζεται απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ
Την εξέταση της πρότασης της τρόικας να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 χιλιάδες ευρώ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής λεει χαρακτηριστικά «το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», καθώς όπως σημειώνει πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς.

Ο κ. Μαυραγάννης, τονίζει επίσης ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ορατά και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επιβολή προστίμων.

Οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Αναφέρει ακόμα ότι άρχισε ήδη η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, σε όσους εκλήθησαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους.

Όπως εξηγεί, έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες προσκλήσεις και με βάση αυτές καλούνται οι υπόχρεοι να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή, με βάση τη νομοθεσία, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή στην οποία διαπιστώνεται αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, σημειώνει ότι μερικές από τις παρατηρήσεις της έχουν ήδη δρομολογηθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού,

Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις Ελλήνων, θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος, τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης.

Μεταξύ άλλων πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάεξεις «που χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές».