A- A+
Ολοταχώς προς αύξηση κεφαλαίου η Alpha Bank - Γιατί δεν κινδυνεύει με κρατικοποίηση
Έτοιμη να ικανοποιήσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με αυξημένη συμμετοχή των μετόχων της, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό την κρατική βοήθεια, είναι η Alpha Bank, η οποία έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη γ.σ.

Με βάση την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα χρήματα που θα πρέπει να αντληθούν έως τον Απρίλιο για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεεπτά όρια, ανέρχονται σε 4,57 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank εμφανίζει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων, λόγω της μικρότερης έκθεσής της σε ελληνικά ομόλογα.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι η τράπεζα θα καταφέρει να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα μετά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς το ελάχιστο ποσό που πρέπει να μαζέψει από την αγορά για να αποφύγει την κρατικοποίηση είναι μικρό.

Μικρή η αύξηση

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών δε θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για να πιαστεί ο στόχος του 10% για τη διατήρηση ελέγχου του management της τράπεζας, δε θα χρειαστούν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ περίπου που χρειάζεται η τράπεζα θα καλυφθούν με τις προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει υπέρ του δημοσίου, με τα μετατρέψιμα ομόλογα (Cocos) που θα εκδώσει και με τον αναβαλλόμενο φόρο για συμψηφισμό των ζημιών του PSI, ο οποίος διαμορφώνεται περί τα 950 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της διοίκησης της Alpha Bank είναι η όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων στην αύξηση, που θα περιορίσει στο ελάχιστο τη βοήθεια που θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα διευκολύνει την όσο το δυνατό γρηγορότερη ...απόλυση των Επιτρόπων που στέλνει η τρόικα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι αποφάσεις της γ.σ.

Η Δεύτερη Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank, η οποία πραγματοποιήθηκε την 27.12.2012, ενέκρινε:

1. Την έκδοση υπό της Τραπέζης, και διά ιδιωτικής τοποθετήσεως διάθεση προς την Crédit Agricole S.A. ή μετ’ αυτής συνδεδεμένη εταιρία, εγχάρτου ομολογιακού δανείου, ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 150 εκατ., μετατρεψίμου υπό του ομολογιούχου σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές εκδόσεως της Τραπέζης και εξαγορασίμου υπό της τελευταίας, με παράλληλη κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών (κοινών και προνομιούχων) Μετόχων της Τραπέζης.

Την παροχή εξουσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης περί την έκδοση και διάθεση, ως και περί τη συνομολόγηση των ειδικοτέρων όρων, του ομολογιακού δανείου, ως
επίσης περί τη διενέργεια των αναγκαίων προς ταύτα υλικών πράξεων και δικαιοπραξιών.

2. Την εκχώρηση, κατ’ άρθρα 13 παρ. 1 περίπτ. β’ και 3α παρ. 3 εδ. πρώτο κ.ν. 2190/1920, αντιστοίχως, εξουσίας υπό της Γενικής Συνελεύσεως προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης:

(i) διά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, με την έκδοση και διανομή νέων μετοχών, το ποσό της οποίας (αυξήσεως) θέλει καταβληθεί εις μετρητά ή/και διά εισφοράς εις είδος, και

(ii) διά την έκδοση ενός ή πλειόνων ομολογιακών δανείων μετατρεψίμων σε μετοχές εκδόσεως της Τραπέζης.