A- A+
Με λιγότερα από 2 δισ. ευρώ οι τράπεζες μπορούν να μείνουν ιδιωτικές
Χωρίς τη μεγάλη έκπληξη δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα οι εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, βάση των οποίων θα καταρτιστούν τα πλάνα ενίσχυσής τους που θα τρέξουν το α΄ εξάμηνο του 2013.

Όλη η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύμφωνα με την «Έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού τομέα» που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το κεφαλαιακό έλλειμμα στο σύνολο του συστήματος ανέρχεται σε 40,51 δισ. ευρώ, ενώ για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) σε 27,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά δεν διαφέρουν από τα νούμερα που ανακοίνωσαν προ λίγων ημερών οι ίδιες οι τράπεζες μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2012. Με βάση αυτά θα σχεδιαστούν τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η μάχη για ιδιωτικές τράπεζες

Με συντηρητικούς υπολογισμούς οι εκδόσεις νέων μετοχών δε θα ξεπεράσουν για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες τα 19 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με μετατρέψιμες ομολογίες, προνομιούχες μετοχές και τον αναβαλλόμενο φόρο.

Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί το 10% των αυξήσεων από τον ιδιωτικό τομέα και να αποφευχθεί η πλήρης κρατικοποίηση του συστήματος, δε θα χρειαστούν περισσότερα από 1,9 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι κεφαλαιακές ανάγκες που αναφέρονται στην έκθεση θα μπορούσαν να μειωθούν κι άλλον με την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, τις ενέργειες διαχείρισης λοιπών υποχρεώσεων και την επίτευξη συνεργιών από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Πώς υπολογίστηκαν οι ανάγκες

Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε ως βάση υπολογισμού των αναγκών τα ίδια κεφάλαια του Δεκεμβρίου του 2011.

Πάνω στο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων αυτής της περιόδου έκανε τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος της «ένεσης» που θα χρειαστεί σήμερα ώστε ο Core Tier 1 να παραμείνει πάνω από το 10% έως και το 2014.

Συγκεκριμένα, λήφθηκε υπόψιν η επίδραση των κατωτέρω:

(α) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI),

(β) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου κατά την τριετία 2012-2014 από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, όπως τις έχει υπολογίσει ανεξάρτητα η εταιρία BlackRock Solutions,

(γ) οι αναμενόμενες ζημίες από δάνεια χορηγηθέντα στο εξωτερικό και από δάνεια σε φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο και

(δ) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των επιχειρησιακών σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Αναλυτικότερα:

Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των “συστημικών τραπεζών” περιλαμβάνει τρία βήματα:

  1. Μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το ΤΧΣ. Πρόκειται για προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013. Η προκαταβολή ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.
  2. Έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds - CoCos) έως το τέλος Ιανουαρίου του 2013. Τα ποσά θα καθοριστούν από τις “συστημικές τράπεζες”, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.
  3. Ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013, στις οποίες το ΤΧΣ θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή κάλυψης.

Οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των “συστημικών τραπεζών”, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθεισών κοινών μετοχών.

Οι “μη συστημικές τράπεζες”, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου 2012, πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013.

Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο Επιχειρησιακό Σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013.

Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.

Αναλυτικά οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα: