A- A+
Χαλάει (;) το deal Εθνικής - Eurobank - Πώς εμπλέκεται η τρόικα στην υπόθεση
Περίεργα σενάρια που θέλουν την ακύρωση της συμφωνηθείσας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank κυκλοφορούν τελευταία σε δημοσιογραφικά, τραπεζικά και χρηματιστηριακά γραφεία.

Την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην «πιάτσα» τις τελευταίες εβδομάδες περιγράφει και δημοσίευμα της στήλης «Βηματοδότης» στην τελευταία κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το σχετικό απόσπασμα παρατίθεται αυτούσιο, χωρίς σχόλια:

«Ο γνωστός σ' εμάς και μη εξαιρετέος κ. Μπομπ Τράα και ένας περουβιανός συνάδελφός του εμφανίζονται ως οι πιο «ενεργοί» της τρόικας στην Αθήνα.

Κυκλοφορούν, συναντώνται και συνομιλούν σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας (πάντοτε δηλαδή σε προστατευόμενα μέρη) με πολιτικούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, και έχουν γίνει πλέον από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας.

***

Στις κουβέντες δεν περιορίζονται, όπως κανείς θα περίμενε, σε θέματα δημοσιονομικών οικονομικών ή σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τρόικας. Επεκτείνονται συχνότατα και σε πιο ταπεινά θέματα. Τελευταίως, όπως λένε οι συνομιλητές τους, εκφράζουν τη γνώμη ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι ασύμφορη, ότι δήθεν κοστίζει πολλά και ότι δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα...

***

Δεν γνωρίζω πόσο ακριβή είναι αυτά που μου μεταφέρουν. Αν όμως είναι αληθή, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τον κ. Τράα και τον φίλο του τον Περουβιανό. Και εκείνοι που φώναζαν ότι η τρόικα κάνει μπίζνες μάλλον δικαίως ήταν εξοργισμένοι.

Κάτι με γαργαλούσε μέσα μου μήπως και ενεργοποιείται κανένα σχέδιο. Εψαξα και έμαθα ότι η νομική συγχώνευση Εθνικής και Eurobank πάει πολύ πίσω, πάει για τον Οκτώβριο του 2014, και ότι ο κ. Ν. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ενώ ήταν έτοιμος να αποχωρήσει στις αρχές του νέου έτους, τώρα το ξανασκέφτεται.

***

Ωστόσο, επειδή είμαι παλαιός και δύσπιστος, ρώτησα αρμοδίως την Εθνική Τράπεζα και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε. Επειδή όμως χωρίς φωτιά δεν υπάρχει καπνός, κάτι μου λέει ότι ο κ. Τράα κάποια πράγματα τα γνωρίζει. Το ζήτημα είναι για ποιον δουλεύει. Για τον κ. Σπ. Λάτση μάλλον όχι.

Επειδή απλούστατα γνωρίζω ότι ο κ. Λάτσης έχει ήδη πάρει την οριστική απόφαση να αποχωρήσει από την τράπεζα.

Συνεπώς για ποιον δουλεύει ο κ. Τράα; Μάλλον, μου λένε, για διεθνή συμφέροντα ενδιαφέρεται ο Ολλανδός της τρόικας. Λέτε να είναι η Deutsche Bank; Τώρα που το σκέφτομαι, θυμήθηκα ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2001 ο κ. Γιόζεφ Ακερμαν, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Deutsche Bank, επισκεπτόταν τακτικά την Αθήνα καθώς η τράπεζά του είχε αγοράσει το 10% της Eurobank».