A- A+
Οι τρεις νέες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης της MIG για το 2013
Το πολύπλευρο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας του ομίλου Marfin Investment Group (MIG) για το 2013, με το τίτλο «Πρωτοβουλίες Ευθύνης», παρουσίασε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, είπε ο κ. Βγενόπουλος, κινείται σε πολλούς τομείς και αγγίζει ένα στα τρία νοικοκυριά της χώρας ή το 35% των οικογενειών που έχουν παιδιά.

Στο πληθυσμό αυτό φθάνουν τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν εταιρείες του ομίλου, αλλά και τον αγγίζουν οι πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης. Σταθερή και συστηματική είναι η επιδίωξη εταιρειών του ομίλου να επιστρέφουν στους πελάτες και ευρύτερα στην κοινωνία, μέρος από τα οφέλη που δημιουργούνται.

Εκτός από την κοινωνική συμβολή, μεγάλη είναι και η οικονομική συνεισφορά στην κοινωνία και το ελληνικό κράτος από τη δραστηριότητα των εταιρειών του Ομίλου.

Την τετραετία 2008-2011, οι εταιρίες του Ομίλου πλήρωσαν στο ελληνικό δημόσιο 638,7 εκατ ευρώ για φόρους, 275,3 εκατ ευρώ για εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι εισφορές των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε 157,5 εκατ ευρώ.

Την τετραετία αυτή το εισόδημα που δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε στους εργαζόμενους του ομίλου είναι πάνω 2 δισ ευρώ.

Νέες πρωτοβουλίες

Ανακοινώνονται σήμερα τρείς ιδιαίτερες πρωτοβουλίες ευθύνης, για τις οποίες «είμαστε περήφανοι και πιστεύουμε ότι συμβολίζουν την προσπάθεια όλων όσων εργάζονται στον όμιλο για την τόπο, τους ανθρώπους, την εργασία, την κοινωνία» είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Συγκεκριμένα:

  • 1ον Το Ίδρυμα Marfin σε συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries πραγματοποιούν μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της Χίου που είχε πληγεί από την καταστροφική φωτιά που έπληξε κυρίως τα μαστιχόδενδρα, μια μοναδική πηγή ευημερίας στην περιοχή.

Το Ίδρυμα Marfin επιδιώκει την προστασία του μοναδικού και διάσημου προϊόντος του ακριτικού νησιού, συμβάλλοντας στην επαναδημιουργία του κεφαλαίου που χάθηκε. Αγοράζει από τοπικό φυτώριο και θα προσφέρει δωρεάν 9.000 δενδρύλλια μαστιχόδενδρων, στους παραγωγούς που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται.

Η προσφορά, είναι συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση με την οποία γίνεται επένδυση για το μελλοντικό εισόδημα των καλλιεργητών, αλλά και την ενίσχυση του κύκλου εργασιών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Το Ίδρυμα Marfin και η Blue Star Ferries, με την πρωτοβουλία αυτή δίνουν μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για την ανάπτυξη κάθε περιοχής που μπορεί να επενδύσει σε επώνυμα και δυναμικά προϊόντα.

  • 2ον Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία ευθύνης από τον όμιλο ΥΓΕΙΑ, που όπως είναι γνωστό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας.

Ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, παρέχει διαχρονική υποστήριξη στο Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ, προσφέροντας δωρεάν ακτινοθεραπεία σε παιδιά καθώς και διοργάνωση συσσιτίων, προσφορές υγειονομικού υλικού σε αστέγους, δημόσια σχολεία καθώς και περίθαλψη ασθενών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Από το εκτεταμένο πρόγραμμα αρωγής του ΥΓΕΙΑ, πρέπει να αναφέρουμε τις δράσεις που αφορούν την συμπαράσταση στους άστεγους της Αθήνας, με τις προσφορές στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) καθώς την γιορτή αλληλεγγύης που οργανώθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Δήμο Περάματος, όπου πάνω από 500 άτομα συμμετείχαν σε γεύμα που οργανώθηκε στους χώρους του Δημαρχείου και μοιράστηκαν δώρα και τρόφιμα.

Το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης του ΥΓΕΙΑ συμπληρώνεται με δράσεις όπως η ενίσχυση αθλητών που μας κάνουν περήφανους με την Ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα, δωρεάν εμβολιασμό και προληπτικές εξετάσεις σε παιδιά και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Οι κάτοικοι των μικρών, απομονωμένων νησιών πρέπει να έχουν ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Το πρώτο σύστημα τηλεϊατρικής που έχει εγκατασταθεί στην Τήλο, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο σύγχρονων υπηρεσιών και για άλλη νησιά.

Οι κάτοικοι των μικρών νησιών τον χειμώνα αλλά κι οι επισκέπτες το καλοκαίρι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρει δωρεάν το ΥΓΕΙΑ, αναγκαίες ακόμα κι αν περιορίζονται σε συμβουλευτική δεύτερη γνώμη σε καρδιολογικά ή άλλα περιστατικά.

Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί στην Τήλο, είναι δωρεά του ομίλου ΥΓΕΙΑ, τοποθετήθηκε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Τήλου με την τεχνική υποστήριξη της Singular Logic και του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τo Σύστημα Τηλεϊατρικής έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο ιατρικά δεδομένα από την Τήλο στα εξωτερικά ιατρεία του ΥΓΕΙΑ, όπου εξειδικευμένοι ιατροί σε 24ωρη βάση παρακολουθούν ζωτικές παραμέτρους ασθενών όπως καρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, κορεσμού οξυγόνου, θερμοκρασίας και αναπνευστικού ρυθμού.

Παράλληλα προσφέρει επικοινωνία με εικόνα και ήχο των ιατρών της Τήλου με τους ιατρούς του ΥΓΕΙΑ καθώς και μεταφορά εικόνας του ασθενή στο συμβουλευτικό κέντρο του ΥΓΕΙΑ για την αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού.

  • 3ον Μια άλλη πρωτοβουλία ευθύνης, έρχεται από την ΔΕΛΤΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα Γαία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας για τη διατροφή των ζώων με τροφές, αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής.

Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών, η ΔΕΛΤΑ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε την καλλιέργεια 60 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο.

Πριν λίγες μέρες έγινε μεικτή σπορά βίκου και κριθαριού, σε τρείς διαφορετικές αναλογίες για την παραγωγή χλωρομάζας, που θα χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή αγελάδων

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Πανεπιστημίου θα αναλύει την παραγόμενη χλωρομάζα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εκτιμηθεί η θρεπτική της αξία και η βέλτιστη αναλογία της συγκαλλιέργειας.

Η συνεργασία της ΔΕΛΤΑ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει ευκαιρίες για εφαρμοσμένη έρευνα και προοπτικές για αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε ευρεία κλίμακα, αφού θα υπάρχουν όλα τα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα για αξιολόγηση και βελτιώσεις.

Ήδη το πρόγραμμα Γαία συγκεντρώνει ενδιαφέρον αγροτών οι οποίοι ενημερώνονται σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές.

Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η βελτίωση των ζωοτροφών, η επέκταση της χρήσης ελληνικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών φυτών στη διατροφή των ζώων γαλακτοπαραγωγής.

Επίσης τα έμμεσα οφέλη είναι ο περιορισμός της εξάρτησης της κτηνοτροφίας από εισαγόμενες ζωοτροφές και η αξιοποίηση αγροτικής γης που σήμερα δεν καλλιεργείται τους χειμερινούς μήνες.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ιατρικό μόνιτορ αντίστοιχο εντατικής θεραπείας, φορητό υπολογιστικό σύστημα καθώς και Εφαρμογή Τηλεϊατρικής η οποία επιτρέπει την καταγραφή της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων ιατρών και διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.