A- A+
Το αίνιγμα της Attica Bank – Τι προκύπτει από τα αποτελέσματα εννεαμήνου
Πίεση στα αποτελέσματα της Attica Bank άσκησαν οι ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οδηγώντας στην καταγραφή ζημιών στο εννεάμηνο.

Η ανακοίνωση των
αποτελεσμάτων της Attica Bank

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε την υπό εξέταση περίοδο σε ζημία ύψους 108,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 82,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η τράπεζα, η οποία λόγω της χαμηλής της έκθεσης στο ελληνικό χρέος δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτημα για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δε γνωστοποίησε τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.

Μπορεί η καθαρή της θέση να είναι θετική, ωστόσο ο δείκτης Core Tier 1 θα πρέπει να ανέλθει σε υψηλότερα του 9% επίπεδα μέσα στο 2013, που σημαίνει ότι ο βασικός της μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ, θα πρέπει να εισφέρει «φρέσκα» κεφάλαια.

Μόνη ή με άλλους μικρούς

Σε παλαιότερες δηλώσεις, η διοίκησή της έχει τονίσει ότι η Attica Bank θα επιδιώξει την κάλυψη του συνόλου της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί χωρίς να κάνει χρήση του πακέτου στήριξης του κλάδου.

Παράλληλα, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στον κύκλο συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αποτελώντας έναν από τους ισχυρούς πόλους στο χώρο των μεσαίων και μικρών τραπεζών.

Οι ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου δεν αναφέρεται κάτι σχετικό.