A- A+
Έφτασαν τα πρώτα «ραβασάκια» της εφορίας σε όσους έβγαλαν καταθέσεις εκτός Ελλάδος
Κλήση από την εφορία για να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού την τριετία 2009 - 2011 είναι νόμιμες, έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Πρόκειται συνολικά για περίπου 22.000 πολίτες, τα δηλωθέντα εισοδήματα των οποίων από το 2004 έως και σήμερα, δεν δικαιολογούν τις καταθέσεις που έχουν αποσταλεί με έμβασμα στο εξωτερικό.

Όσοι αποδείξουν εντός ενός 20ημέρου ότι οι καταθέσεις τους προήλθαν από νόμιμες δραστηριότητες και δηλωθέντα εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί, δεν υπάρχει καμία επίπτωση.

Οι υπόλοιποι θα φορολογηθούν για όσα χρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν την προέλευσή τους με τον ανώτατο συντελεστή (40%).

Πού πάνε τα «ραβασάκια»

Σημειώνεται ότι η διασταύρωση καταθέσεων - εμβασμάτων γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Έτσι, είναι πιθανό να λάβουν την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών ακόμη και φορολογούμενοι που μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί με τον αρχικό έλεγχο.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ρευστοποίησε ένα ακίνητο πριν το 2004, πράξη που δεν λογίστηκε από τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων.

Η επιστολή

Στην επιστολή αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, και έπειτα από επεξεργασία των δηλώσεών σας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1/1/2009 ως 31/12/2011 είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, βάσει των δηλώσεών σας του οικον. έτους 2004 και επομένων.

Επειδή η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε εντός 20 ημερών να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να τεθούν στη διάθεσή μας τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγουμένων ετών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

Εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

- Ολα τα αντίγραφα των δηλώσεων

- Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό»