A- A+
Στα 27,4 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών - Πώς θα «τρέξει» η ανακεφαλαιοποίηση
Πάνω από τα 27 δισ. ευρώ διαμορφώνεται ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης για τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μετά τις ζημιές από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στο οποίο συμμετείχαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (ETE, Alpha, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) τους κόστισε σε κεφάλαια περισσότερα από 26 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση την Alpha Bank όλες οι τράπεζες εμφάνισαν αρνητική καθαρή θέση μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με το σύνολο των ζημιών να καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω του πακέτου στήριξης του κλάδου που έχει προϋπολογιστεί στα 50 δισ. ευρώ.

Οι ανάγκες ανά τράπεζα

Με βάση τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά όμιλο διαμορφώθηκαν ως εξής:

(Κάντε κλικ στο όνομα της κάθε τράπεζας για να δείτε τα αποτελέσματα 9μήνου)

- Εθνική Τράπεζα: 9,7 δισ. ευρώ
- Alpha Bank: 4,6 δισ. ευρώ
- Eurobank: 5,8 δισ. ευρώ
- Τράπεζα Πειραιώς: 7,3 δισ. ευρώ

Δηλαδή συνολικά οι τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν με 27,4 δισ. ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να καλυφθεί στο σύνολό του από την ελεύθερη αγορά.

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου έως και το τέλος Δεκεμβρίου τον τελικό λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, βάση του οποίου θα υποβάλει η κάθε τράπεζα το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία θα τρέξει σε τρεις φάσεις:

- Στο πρώτο στάδιο οι τράπεζες θα λάβουν από το ΤΧΣ προκαταβολή για την αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια που θα ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος (πάνω από το 9% σε κάθε περίπτωση)

- Στο δεύτερο στάδιο, έως και το τέλος Ιανουαρίου, θα εκδοθούν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) που θα αποκτηθούν από το ΤΧΣ.

- Στο τρίτο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν οι τελικές αυξήσεις κεφαλαίου με την έκδοση κοινών μετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Οι αδιάθετες μετοχές θα καλυφθούν από το ΤΧΣ.

Σε όσες τράπεζες ο ιδιωτικός τομέας καλύψει το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου, θα συνεχίσει να διορίζει μέσω των γενικών συνελεύσεων τις διοικήσεις τους.

Σε διαφορετική περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας θα αποκτήσει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος των τραπεζών που θα ενισχύσει.