A- A+
Ζημιές 2,45 δισ. ευρώ στο 9μηνο για τον όμιλο ΕΤΕ - Έλλειμμα κεφαλαίων 9,7 δισ. ευρώ
Ζημιές 2,45 δισ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2012 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να καλύψει κεφάλαια 9,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ανακοίνωση των
αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας

Ο pro forma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής διαμορφώνεται στο 11,9%, μετά την προκαταβολή από το ΤΧΣ έναντι αυξήσεως κεφαλαίου ύψους 9,7 δισ. ευρώ (7,4 δισ. το Μάιο και 2,3 δισ. το Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα, ο pro‐forma δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 10,3%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε επίπεδο Ομίλου, ανέρχονται στα €1,87 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 43% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011) αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της τράπεζας.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση (+90 ημέρες) από προβλέψεις διαμορφώνονται στα υψηλά επίπεδα του 53% για τον Όμιλο και 51% στην Ελλάδα, το υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η τράπεζα πέτυχε περαιτέρω δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο Ομίλου κατά 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη κατά 7% και 10% αντίστοιχα για την ίδια περίοδο, ενισχύοντας την τάση των προηγουμένων ετών (συνολική μείωση κατά 17% και 14% αντίστοιχα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2009).

Σε σχέση με τη δημόσια πρόταση για τη Eurobank, η Εθνική υπογραμμίζει ότι ο ενοποιημένος τραπεζικός όμιλος θα κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά και ισχυρή παρουσία στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη.

Εκτιμάται δε ότι ο ενιαίος όμιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015