A- A+
Ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης 7,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς
Κεφαλαιακές ανάγκες 7,3 δισ. ευρώ έχει η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη συμμετοχή της στο PSI και στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ομίλου.

Η ανακοίνωση των
αποτελεσμάτων της Τρ. Πειραιώς

Αναλυτικότερα, τα καθαρά αποτελέσματα που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν την υπό εξέταση περίοδο σε ζημιές 629 εκατ. ευρώ.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεισέφερε αποφασιστικά στην επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των νέων ελληνικών ομολόγων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συμβάλλοντας στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη μείωση του δημοσίου χρέους για 2η φορά» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχάλης Σάλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τη συμμετοχή στο PSI και την πρόσφατη επαναγορά των νέων ελληνικών ομολόγων, η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη σημαντική οικονομική ζημία».

Ο κ. Σάλλας υπογραμμίζει ότι «με την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιείται αποκαθίστανται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έτσι ώστε η Τράπεζα Πειραιώς από ισχυρότερη θέση -μετά και τις πρόσφατες εξαγορές- να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Η εξέλιξη των μεγεθών

Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας εννεάμηνου 2012 του Ομίλου Πειραιώς υποχώρησαν, επηρεαζόμενα από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος άντλησης ρευστότητας.

Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το 9μηνο 2011, παρά την ενσωμάτωση για δύο μήνες των λειτουργικών εξόδων της ΑΤΕbank.

Υπογραμμίζεται ότι, χωρίς την ΑΤΕbank, o Ομιλος Πειραιώς κινείται με συνέπεια προς τον ετήσιο στόχο για μείωση των λειτουργικών του δαπανών κατά 10% το 2012.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε 0,5 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις δανείων και λοιπών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του 9μήνου είχε και η πρόσθετη απομείωση των νέων ΟΕΔ κατά 0,3 δισ. ευρώ, από την επιμέτρηση της αρχικής εύλογης αξίας με βάση τις τρέχουσες τιμές.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, από ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στοχεύει στη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας υψηλής ποιότητας τραπεζικής εξυπηρέτησης, για την επανεκκίνηση και τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτική επιχειρηματικότητα» δήλωσε ο Σταύρος Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος & CEO της τράπεζας.