A- A+
Γ. Στουρνάρας: Μη σταματάτε να μαζεύετε αποδείξεις - Διατηρείται το μέτρο
Δεκτές έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι εισηγήσεις που δέχθηκε για τη διατήρηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους και το 2013, προς πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, η έκπτωση φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε φορολογούμενους θα δίνεται μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει συλλέξει αποδείξεις δαπανών τουλάχιστον ίσες με το 25% του εισοδήματός του.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του μέτρου, θα επιβάλλεται ποινή 21%, ως πρόσθετος φόρος, επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα έχει καταφέρει να συλλέξει ο φορολογούμενος.

Παράταση για το φακέλωμα

Εν τω μεταξύ, στη χορήγηση παράτασης έως τις 20 Ιανουαρίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή στοιχείων από τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, εκπαιδευτήρια και άλλους φορείς αναφορικά με τις συναλλαγές των πελατών τους.

Η σχετική προθεσμία για τα περισσότερα στοιχεία λήγει την Πέμτπη. Με τη διαδικασία αυτή το υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων με όλες τις δαπάνες των φορολογούμενων που επιτρέψει τη δημιουργία του περιουσιολογίου.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα μπορεί να ελέγχει εάν οι δαπάνες του κάθε φορολογουμένου «ταιριάζουν» στα εισοδήματα που δηλώνει.

Τα στοιχεία που θα υποβληθούν είναι τα εξής:

- Οι εισφορές που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Ασφάλισης

- Τα δίδακτρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

- Οι συναλλαγές πιστωτικών και χρεωστικών καρτών

- Τα ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

- Δαπάνες για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο)